Romániában a legmagasabb a méhnyakrák miatti elhalálozás aránya az Európai Unióban, ám a méhnyakrák elleni védőoltást nem finanszírozza a kormány. A múlt héten zajlott a XIII. európai méhnyakrák-megelőzési hét, amely a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ingyenes védőoltás programról nincs hír, országos szűrés program sincs, viszont a háziorvostól küldőpapírral érkező nőknek az ambulancián ingyen elvégzik a szűrővizsgálatot, mondta el a Sláger Rádiónak Antal Álmos sepsiszentgyörgyi nőgyógyász főorvos. Hozzátette a protokoll szerint, jó eredmény esetén a szűrést egy év után meg kell ismételni.

Antal Álmos biztatónak tartja, hogy egyre többen tudatában vannak, hogy a szűrés életmentő lehet, hiszen a méhnyakráknak a korai stádiumban nincsenek tünetei, és minél hamarabb ismerik fel a betegséget, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Sőt a szűrés a rákmegelőző állapotot is kimutatja, így kezeléssel megelőzhető a kialakulása.

A nőgyógyász arra is kitért, hogy az oltással kapcsolatban még mindig vannak fenntartások, de erről a lehetőségről is egyre több szülő érdeklődik. Rámutatott, a kislányokat 10- 13 évesen javallott immunizálni a humán papilloma vírus ellen. Mivel az ingyenes oltóanyagot nem biztosítják, azt a gyógyszertárakban lehet beszerezni, egy adag vakcina 600-700 lejbe kerül, és három alkalommal kell oltani, tehát összesen 2000 lej.