Tamás Sándor tanácselnök sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a háromszékiek 50,5 százaléka falun él, ám a megye lakosságának 75 százaléka valamilyen módon kötődik a falvakhoz, és érdekelt abban, hogy élhető legyen a vidék.

Hozzátette: a kisrégiók központjaira is figyelnek, az 5 háromszéki városnak szánják a „mozdony-szerepet” a fejlesztésben. Tamás Sándor példaként említette, hogy ha a baróti iskolában nincs megfelelő oktatás, a környező falvakból elköltöznek, és már csak látogatóba járnak Erdővidékre, ezért érdekeltek abban, hogy a baróti tanintézetek, a kórház megerősödjön, alakuljon tűzoltóegység, működjön mentőszolgálat.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kovács Zsolt

A “Háromszék 2030” fejlesztési stratégiában fontos szerepet kap a vidéki infrastruktúra, utak és hidak építése, korszerűsítése, a víz- és csatornahálózat bővítése. Jelenleg Háromszéken 50 százalékban van kiépítve a víz- és csatorna rendszer, ezt 2030-ig 95 százalékra bővítik. Idén erre a célra 101 millió eurós európai uniós támogatásra pályáznak.

„Véget ért a száz év erdélyi magány”, összegezte Tamás Sándor, aki szerint olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy a Székelyföldön élők egyszerre három helyről tudnak támogatás lehívni: Romániából, az Európai Unióból és Magyarországról.