Uszodát és gördeszka pályát épít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a stadion, sportcsarnok és sportszálló mellett lévő 5 hektáros területen, jelentette be Antal Árpád. A polgármester ugyanakkor kifejtette: véget kell venni annak a téves szemléletnek, hogy Székelyföldön, ami az államé, az a románoké, és ami az önkormányzaté, az a magyaroké.

Antal Árpád polgámester | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád annak kapcsán beszélt erről, hogy december végén a kormány átadta a városi sportbázist az önkormányzatnak, de a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma azzal fenyegetőzik, hogy bíróságon támadja meg a határozatot. A polgármester felidézte, hogy a megélhetési provokátorok hasonló hisztériát keltettek, amikor a város átvette a mozi épületét, azzal riogattak, hogy a diszkót működtető román vállalkozót akarják elüldözni és nem lesz az épületben sem mozi, sem román színház, idővel bebizonyosodott, hogy nem volt igazuk.

Antal Árpád elmondta, ha a románok civil fóruma tényleg megtámadja a kormányhatározatot, minden beruházás kockázatot jelent, de ezt vállalják. „Bízunk benne, hogy Románia jogállam, és egy harmadik fél nem tud megtámadni a kormány és az önkormányzat közötti megállapodást, a józan ész felülkerekedik”– mondta az elöljáró.

Beszámolt arról, hogy a december végén kiadott kormányhatározat a sportbázis átadásáról már megjelent a Hivatalos Közlönyben, a napokban aláírják a sportminisztérium képviselőivel az átvételi- átadási szerződést, és elindítják a telekkönyvezési folyamatot. A Municípiumi Sport Klub (MSC) alkalmazottai továbbra is a minisztériumnál maradnak, ám ezentúl az önkormányzatnak is több lehetősége lesz támogatni a sportolóikat.

A sepsiszentgyörgyi stadion, a sportcsarnok és sportszálló mellett közel 5 hektáros területet is kapnak, erre korszerű uszodát, és a helyi fiatalok által kért gördeszka-pályát építik meg. Amint az önkormányzat átveszi a sportbázist, egyeztetnek a Sepsi OSK vezetőivel, és feltérképezik a legsürgősebb beruházásokat.