A székelyföldi autonómia ügyét napirenden kell tartani, ám a kezdeményezés mögé a teljes RMDSZ-frakció fel kellene zárkózzon, szögezte le a Sláger Rádiónak Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere, szerint az autonómia-statútum folyamatos benyújtása azért is fontos, mert bebizonyosodott, hogy az egyik beterjesztéstől a másikig változik a Törvényhozási Tanács véleményezése, és változhat a román politikusok véleménye is.

Az viszont nem használ az ügynek, ha egy ember nyújtja be, hiszen ez súlytalanná teszi, részletezte a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hozzátette: a következőkben Székelyföld-centrikusabb RMDSZ politikát szeretne. Az Erdély-központúság áll az első helyen, ám ezen belül Székelyföldre is összpontosítani kell.

Antal Árpád polgámester | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád rámutatott: az természetes, hogy az RMDSZ nyelvhasználati-küszöböt érintő kezdeményezése mögé a székelyföldi képviselők, szenátorok is felsorakoznak, holott például Háromszéken egyetlen települést sem érint, teljes mindegy, hogy 15 vagy 20 százalék küszöb.

Ugyanakkor a szövetségen belül egyesek számára nem természetes, hogy a székelyföldi autonómia ügyében tett lépések során a Székelyföldön kívüli képviselők- szenátorok aláírása is szerepeljen a kezdeményezésen. Ezt rendbe kell tenni az RMDSZ-en belül – részletezte Antal Árpád.