Tavaly több mint 15 százalékkal nőttek a költségvetési bevételek Kovászna megyében az egy évvel korábbi adóbefizetésekhez viszonyítva, derül ki a Kovászna Megyei Közpénzügyi Igazgatóság tavalyi év első tíz hónapjára készített jelentéséből.

Tavaly az első tíz hónapban Háromszéken 572 millió lej folyt be a közkasszába, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 496 millió lej. A jelentés szerint, a bevételek meghaladták az Adó-és Pénzügyi Hivatal (ANAF) becsléseit, 106 százalékban teljesítették az előirányzott bevételeket, vagyis 32 millió lejjel meghaladták a tervet. A behajtható kinnlevőségek ugyanakkor 8,3 százalékkal csökkentek, a háromszéki igazgatóság tavaly október végén még 33 ezer lejt kellett behajtson.

Az adóhivatal sepsiszentgyörgyi székháza | Fotó: Kovács Zsolt

Az eredményességet azzal magyarázzák, hogy nőtt az adóbefizetési kedv, általánossá vált az online adóbevallás, ugyanakkor több felszólítást küldtek ki, a tartozásokat letartották a számlákról, behajtották a harmadik féltől, zárolták az ingó- és ingatlan vagyonokat az adósság fejében, ugyanakkor ráerősítettek az ellenőrző tevékenységre is.

Tavaly 529 cégnek ütemezték újra az adósságát, közülük 67 nem tudta tartani a határidőket, így esetükben újraindították a kényszervégrehajtást.