Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetének idei újbóli parlamenti beterjesztéséről döntött a hét végén tartott székelyudvarhelyi ülésén a Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmánya – közölte hétfőn az alakulat.

A statútum benyújtása kapcsán tárgyalásokat kezdeményez a Kulcsár- Terza József háromszéki parlamenti képviselő a magyar politikai pártokkal, elsősorban az RMDSZ-el. A politikus a Sláger Rádiónak elmondta, az RMDSZ álláspontjának függvényében tervezik meg a további lépéseket. „Ilyen megfontolásból még korai határidőt leszögezni, vagy arról beszélni, hogy melyik statútumot nyújtsuk be”- szögezte le a polgári párti politikus.

Kulcsár Terza József RMDSZ képviselő, az MPP háromszéki elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Az RMDSZ minden autonómia- törekvést támogat, ám nyilvánvaló, hogy a román parlamentben nincs politikai szándék ennek a kérdésnek a rendezésére, mondta el a Sláger Rádió megkeresésére Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Hangsúlyozta, január végén a parlamenti munka megkezdése előtt lesz frakcióülés, az MPP-s képviselőkkel is tárgyalnak, és ezután „tisztábban látnak” ebben a kérdésben.

Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője | Fotó: rmdsz.ro

Arra a kérdésünkre, hogy a nem székelyföldi RMDSZ képviselők esetleg nem támogatják a tervezet benyújtását, Korodi Attila kifejtette, a szövetség teljes erdélyi körképet képvisel a bukaresti törvényhozásban, ugyanolyan erővel van jelen a területi önrendelkezés és a kulturális autonómia igényrendszere. „Elvi viták vannak, nem az a kérdés, hogy melyik fontosabb, hanem, hogyan tudjuk ezeket minél józanabbul gyakorlatba ültetni”- mondta a politikus.