Még egy hetük van a magánvállalkozóknak az úgynevezett PFA-knak és egyéni vállalkozóknak (II), hogy a Cégbíróságnál módosítsák tevékenységi területeiket, ellenkező esetben hivatalból törlik őket a cégjegyzékből.

Két évvel ezelőtt született a törvény, amely ez év január 16-ig ad haladékot, hogy a magán és egyéni vállalkozók a Cégbíróságnál egyszerűsítsék a tevékenységi területeiket azaz a CAEN kódokat. Az előírás szerint egy PFA-nak legtöbb öt tevékenységi kódja és három alkalmazottja-, egy egyéni vállalkozónak pedig legtöbb tíz tevékenységi kódja és nyolc alkalmazottja lehet. Ha a következő héten nem teszik meg az egyébként ingyenes módosításokat, 60 napon belül törlik őket a cégjegyzékből.

A Cégbíróság sepsiszentgyörgyi székháza | Fotó: Kovács Zsolt

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint ez az intézkedés nem tekinthető megszorításnak, hanem rendet teremt, hiszen így valóban meg meglátszik a különbség a cégek és egyszerűsített vállalkozási formák között, hiszen ha valaki ez utóbbi mellett dönt, akkor nem szükséges számára, hogy száz tevékenységi kódja, és száz alkalmazottja legyen.