Nagyívű fejlesztésekre készül a Sapientia Alapítvány Sepsiszentgyörgyön, bővítik az egyetem infrastruktúráját, a meglevő agrármérnöki szak mellett a következő két évben az erdőmérnöki és a sportszakot is beindítják.

A magyar kormány 4,15 milliárd forinttal támogatja a sepsiszentgyörgyi fejlesztéseket. A támogatásból tízhektáros telket vásárolnak, egyetemi kampuszt építenek, mondta el a Sláger Rádiónak Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke.

Nyárádi István az egyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának igazgatója szerint az erdőmérnöki szak engedélyeztetési iratcsomója elkészült, így ha minden jól alakul ez a szak idén szeptemberben elindulhat Sepsiszentgyörgyön, ahol 30 helyet kínálnak, ebből 25 lesz tandíjmentes és 5 költség-hozzájárulásos.

Lázár Ede a Sapientia egyetem dékánja a Sláger Rádiónak elmondta: jövő évtől a sportszakon testnevelő tanári és edzői képzést indítanak. Jelenleg főállású oktatókat keresnek, testnevelő tanárokat, felsőfokú képesítéssel rendelkező sportolókat. Az előkészületek után tudják összeállítani az akkreditációs kérelmet, így idén még biztos nem, de remények szerint 2020-ban már beindulhat a sportképzés. Lázár Ede szerint valószínű Csíkszeredában a téli sportokra, Sepsiszentgyörgyön a labdarúgásra, a kosárlabdára figyelnek jobban.