A sepsiszentgyörgyi városháza tornyára akar román zászlót Dan Tanasă, ezért beperelte Antal Árpád polgármestert. A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă úgy fogalmaz: azért indított pert, mert a polgármester „tüntetően és ismételt módon” visszautasította, hogy visszategye a három évvel ezelőtt eltávolított zászlót a polgármesteri hivatal tornyára.

Dan Tanasă “hivatásos feljelentő” | Fotó: Kovács Zsolt

Azt szeretné, hogy az igazságszolgáltatás kényszerítse az elöljárót, hogy „tartsa tiszteletbe a román nemzeti szimbólumokat és a magyar megszállás alól a várost felszabadító román hősök emlékét”. Dan Tanasă nyilvánosan felszólítja a hadügyminisztériumot, a Kovászna megyei prefektúrát, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát, több katonai veterán szervezetet, hogy a „román zászló védelmében” lépjenek be a perbe. Arra is kitér, hogy Antal Árpád azért „merte elrendelni a zászló eltávolítását”, mert a román nemzeti szimbólumok megsértésére vonatkozó cikkelyt kikerült a büntetőtörvénykönyvből.

A román trikolórt 1944 szeptember 8-án tűzték ki az épület tetejére, amikor a román hadsereg bevonult a városba, majd 1994-ben az ötvenéves évfordulón újra kitették. A románok próbálták a zászlót műemléknek nyilvánítani, hogy ilyen módon biztosítsák a helyét, ám nem jártak sikerrel, így három évvel ezelőtt az épület felújítása során a vehemens tiltakozásuk dacára lekerült onnan, mivel az eredeti terv alapján visszatették a a polgármesteri hivatal tornyára a villámhárítóként is működő csúcsdíszt. A törvény szerint ugyanis a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitenni, nem a kupolára.