Az idei év pozitívumai a regionális szerveződések, a nagyvárosok polgármestereinek kezdeményezései, amelyek leépíthetik a Bukarest-központú, túlcentralizált államot. Ezek a szerveződések az egész országnak, és nekünk magyaroknak is jók, értékelte az 2018-as esztendőt Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a várakozásokkal ellentétben csendes év volt 2018-as centenáriumi év. Bár túlfűtött nacionalizmusra, magyarellenességre számítottunk, inkább egymással voltak elfoglalva a különböző hatalmi ágak.

„Ebben a harcban mi magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a jogállam erősödjön, hiszen minden demokrácia-deficit először a kisebbség arcán csattan. A saját bőrünkön érezzünk, amikor a láthatatlan erők átveszik a hatalmat”- részletezte Antal Árpád.

Antal Árpád polgámester | Fotó: Vargyasi Levente

Felhívta a figyelmet, hogy hamarosan „kampány üzemmódba” vált az ország, a következő két év eseménydús lesz, jövőben európai parlamenti és államelnök-választások, 2020-ban pedig parlamenti és önkormányzati választások lesznek, gyakorlatilag a napokban megtörtént a kampányrajt.

Antal Árpád úgy véli, hogy a következő években esélye sincs annak, hogy a román pártok előrukkoljanak egy ország-projekttel, ám egyetlen esély, ha a regionális identitástudatot, energiákat kiaknázva lép tovább az ország. Ez a folyamat elindult, még ha nem is fogalmazták meg, mint országprojektet, ez a románoknak és nekünk is jó, mondta a politikus.

Hangsúlyozta, Székelyföldnek nem kell válasza legyen a Nyugati Szövetségre, hiszen a székelyföldi önkormányzati képviselők már 15 évvel ezelőtt megpróbálkoztak hasonló szövetséggel. „Legalább tízéves a fáziseltolódás. Ennyi időnek kell eltelnie, hogy amit mi mondunk a román közegben is beérjen. Lehet stratégiát kell váltanunk, ne mondjunk semmit, akkor talán lerövidül ez az idő”- mondta Antal Árpád.

Felidézte, Romániának a rendszerváltás után két nagy célja volt: az Európai Uniós és a NATO integráció, de mióta ezek megtörténtek céltalanul lebeg az ország, mint „az iránytű nélküli hajó”. Ennek a céltalanságnak a helyébe léphet a regionális szövetkezés.