Víz alatti karácsonyfát állítottak a búvárok a dálnoki mesterséges tóban. Mínusz hat fokos hidegben, erős szélben törték fel a búvártavat borító 10 centiméteres jeget, majd az egy fokos vízbe merülve levitték a papírba csomagolt kavicsokkal, gömbökkel díszített fenyőfát, tájékoztatta a Sláger Rádiót Szabó Kolos búvároktató.

A búvárkarácsony világszerte hagyomány, a dálnoki tóba már ötödik alkalommal került karácsonyfa. A figyelemfelkeltő akcióval a búvároktatást, a fogyatékkal élők vízi terápiás tevékenységeit népszerűsítik. Nyáron a tóban fogyatékkal élő gyerekeknek szerveznek ingyenes vízi-terápiát, idén 150 autista, Down-szindrómás, mozgássérült, és tanulási zavarokkal küzdő gyerek vett részt a terápián.

Az Európában egyedülálló mesterséges búvártavat Szabó Jenő búvár hozta létre, fia Kolos idén egy egyedülálló búvársörözőt is berendezett a tóban. Az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóba halakat, vízi növényeket telepítettek, jelenleg több mint száz aranykárász, és könnyező ponty csodálható meg a víz alatt.

Búvárkarácsony Háromszéken | Fotó: Szabó Kolos

Szabó Jenőről néhány éve a Discovery Channel forgatott dokumentumfilmet. A nemzetközi szinten elismert búvár részt vett Jacques Ives Cousteau kapitány egyik expedíciójában, a nevéhez fűződik Callatis elveszettnek hitt városának feltárása.