Fogyatékkal élő gyerekek számára szervez ingyenes vízi-terápiás foglalkozásokat a dálnoki Víz Alatti Kutatások Központja. Ehhez koi pontyokat és aranykárászokat használnak, de a víz alatti zenehallgatást is alkalmazzák terápiaként.

A következő négy hónapban Kovászna és Brassó megyéből 120 fogyatékkal élő gyerek vehet részt a terápián. Szabó Jenő búvár, a központ vezetője szerint autista, Down szindrómás, fizikailag sérült, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek esetében sikerrel alkalmazható a módszerük, javítja a kommunikációs és kapcsolatteremtő készségeiket, valamint az életminőségüket.

Szabó Jenő a dálnoki búvártónál | Fotó: Kovács Zsolt

Nyári időszakban, amikor a tanintézetek, állami intézmények tevékenysége szünetel, valós alternatívát jelenthet a fogyatékkal élő gyerekek szüleinek, ha részt vesznek az általunk javasolt tevékenységekben, fejtette ki Szabó Jenő.

Kovászna és Brassó megyékben több mint kétezer családban van egy vagy több fogyatékkal élő gyerek, a dálnoki központban képzett pszichológusok- pedagógusok foglalkoznak velük. A víz alatti zenehallgatás terápiás hatását az Országos Rehabilitációs, Fizikai Orvostudományi és Balneoklimatológiai Intézet által elvégzett klinikai tesztek is igazolják.

Szabó Jenő gyerekeket vezet be a búvárkodás rejtelmeibe a dálnoki búvártónál | Fotó: Kovács Zsolt

A gyerekeket mentőmellényben fektetik a tó vizére, úgy hogy a fülük a víz alatt van, így a zene az egész testüket átjárja, és az agy és az idegrendszer képlékenysége révén fejti ki hatását.