A Puskás Tivadar Líceum Hírközlési Kismúzeuma gyűjtötte be az egykori STV ezredfordulós technikáját, rekonstruálták az egykori stúdiót, és kérésre a szalagon megmaradt régi felvételeket is bejátsszák.

A gyűjtemény avatóján Erdély András újságíró, a sepsiszentgyörgyi helyi tévé egykori vezetője felidézte, hogy az 1995-ben alakult STV az ezredfordulón játszott meghatározó szerepet a város életében, napi két híradót sugárzott két nyelven és heti 18 saját műsorral jelentkezett. Aztán 2002-ben megszűnt, mert korszerűsíteni kellett volna a technikát, a működtetés támogatásáról sem sikerült megegyezni a helyi hatóságokkal.

Múzeumba került az egykori STV

Később néhányszor megpróbálták „újraéleszteni”, de eredménytelenül. Miközben jelenleg Csernátonban, Baróton és Kézdivásárhelyen is működik helyi stúdió, a sepsiszentgyörgyiek már csak múzeumban tekinthetik meg az egykori „televíziójukat”.

Csáky Ernő mérnök a bemutatón elmondta: a Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeumban bejelentkezésre tárlatvezetéssel állnak a látogatók rendelkezésére. A kismúzeumot két évvel ezelőtt alapították a Puskás Tivadar Szakközépiskola tantermeiben rendezték be. Az információátadás múltját és jelenét megelevenítő élő technikatörténeti kiállítóhelyet a Puskás Tivadar Alapítvány tudományos, oktató-nevelő és közművelődési célzattal hozta létre. A gyűjtemény több mint ezer darabból áll, értékét mintegy 500 ezer lejre becsülik.