Az oltszemi kisegítő iskola udvarára és kertjébe minden este bejárt a vad, a riasztók, a villanypásztor sem tartotta távol, a falu és a tanintézet vezetői az ötven bennlakó gyerek épségéért aggódtak. Végül több folyamodvány, kérés, iratcsomó után sikerült megszerezni az engedélyt a kilövésére. Fodor István bodoki polgármester a Sláger Rádiónak elmondta: amikor az oltszemi tanintézetbe beszokott medvét hétfőn kilőtték, még kettő elszaladt mellőle.

Rámutatott, a medvepopuláció annyira elszaporodott, hogy amikor a vadászok hajtóvadászatot szerveznek vaddisznóra, a hajtásban több a medve, mint a disznó. Ezt támasztja alá a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal bejegyzése is, ahol arról számolnak be, hogy Sepsiszentgyörgy közelében 130 hektáros területen szerveztek négy hajtást egy időben, és összesen 33 medve szaladt ki.

Fodor István Bodok község polgármestere | Fotó: covasnamedia.ro

Fodor István hangsúlyozta, a környezetvédelmi minisztériumban folyamatosan elbagatellizálják a medvék számát. Jövőre ígérik, hogy visszavezetik a kilövési kvótát, amely szabályozná a túlszaporulatot, ám az ígéretekben nem bíznak.