Háromszéken folyamatosan csökken a háziorvosok száma, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben megnövekedett a háziorvosi rendelők bevétele, mutat rá a Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár felmérése.

Háromszéken az év harmadik negyedében a családorvosi rendelők átlag bevétele 18.992 lej volt, derült ki a felmérésből, amely szerint a legkevésbbé jövedelmező háziorvosi rendelő bevétele 6.997 lej volt, míg a legjövedelmezőbb 29.294 lejes bevételt valósított meg az általuk ellátott betegek és elvégzett egészségügyi szolgáltatások száma alapján.

Seres Lucia a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke | Fotó: Hirmondo.ro

Az egészségbiztosítóstatisztikája azonban nem veszi figyelembe, hogy a családorvosok rendelőik bevételéből ki kell fizessék asszisztenseiket, közmű számláikat, adózniuk kell így a maradék pénz alig éri el az országos átlagfizetést, miközben a kórházban dolgozók bére ennek többszöröse, mutatott rá érdeklődésünkre Lucia Seres a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke.

Így tehát hiába növekedett a háziorvosi rendelők bevétele, ez nem akadályozta meg háziorvosok számának csökkenését, hiszen 2016-ban Kovászna megyében még 105 háziorvosi rendelő működött, jelenleg számuk 98-ra esett vissza. Jelenleg családorvosi ellátás nélkül van Dálnok, Maksa, Málnás, Mikóújfalu és Kézdipolyán mintegy 6790 lakója.

Egy korábbi felmérés arra is rámutat, hogy a következő években újabb falvak maradhatnak egészségügyi alapellátás nélkül, hiszen a 100 háziorvosból 51 betöltötte a 60. életévét és nincs akinek átadják praxisukat.