A vidékfejlesztés védi a kisebbséget, véli Herbert Dorfmann. A dél-tiroli németek európai parlamenti képviselője Sepsiszentgyörgyi látogatásán rámutatott: szülőföldjükön kell tartani az embereket, hiszen ha a vidék kiürül nemcsak a mezőgazdaság, hanem az inkább ott élő kisebbségek is veszélybe kerülnek, hiszen a falvakon élők nehezebben asszimilálódnak.

Felidézte, hogy Dél-Tirolban a második világháború után masszív betelepedés kezdődött, ám az olaszok inkább a nagyvárosokba költöztek. A régió vezető német politikusai megértették, hogy amíg a németek vidéken maradnak, nem olaszosodnak el, ezért folyamatosan arra törekedtek, hogy fejlesszék a falvakat.

Antal Árpád, Tamás Sándor, Herbert Dorfmann, Sógor Csaba, Winkler Gyula | Fotó: Kocsis B János

A vidék felzárkóztatása a megoldás, az életminőséget kell folyamatosan javítani, hiszen hiába van a gazdáknak jövedelmük, ha a közelben nincs tanintézet, kórház, kulturális létesítmények, internet-hozzáférés, elvándorolnak a fiatalok, elszívja őket a nagyváros”- részletezte a dél-tiroli politikus. Herbert Dorfmann ezért úgy látja, fontosabb a vidékfejlesztés, mint hogy 10 euróval több területalapú támogatást adni a gazdáknak.

Sógor Csaba az RMDSZ-es EP képviselője hangsúlyozta: a dél-tiroli példa is azt bizonyítja, hogy magyar identitásunkat akkor őrizhetjük meg, ha képesek vagyunk helyben megteremteni az itthon maradáshoz és gyarapodáshoz szükséges feltételeket, hiszen a gazdasági kérdések szorosan összekapcsolódnak a kisebbségvédelmi kérdésekkel.