Székelyföld és az olasz Dél-Tirol autonóm tartomány testvérkapcsolatát szeretnék kialakítani a háromszéki önkormányzati vezetők. Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke arra kérte a Sepsiszentgyörgyre látogató Herbert Dorfmann dél-tiroli német EP képviselőt, javasolja a kapcsolat kialakítását a hamarosan megalakuló új tartományi kormánynak. Herbert Dorfmann felvállalta az ügy képviseletét.

Dél-Tirolban a területi autonómia etnikai békét és gazdasági fellendülést hozott a régiónak, ezért minta számunkra, fogalmazta meg Tamás Sándor. A decentralizáció, az autonómia fejlődést jelent, Dél-Tirol Olaszország legszegényebb tartományából lett a leggazdagabb, mondta a találkozón Antal Árpád polgármester, aki szerint azt kell eltanulni a dél-tiroliaktól, hogy nem siránkozni, hanem szövetkezni kell.

Herbert Dorfmann dél-tiroli németek európai parlamenti képviselője Sógor Csaba és Winkler Gyula, RMDSZ EP képviselők meghívására érkezett Erdélybe | Fotó: Kocsis B. János

Herbert Dorfmann rámutatott: az olaszok gyakran azzal vádolják őket, azért sikeresek, mert elveszik az állam pénzét, de ez nem igaz, hiszen Lombardia után a második legnagyobb nettó befizetők.

Újságírói kérdésre válaszolva a dél-tiroli német képviselő kifejtette, mindenhol gondot jelent, ha az állam veszélyforrásként tekint a kisebbségekre, ahol ezt megoldották, például Dél-Tirolban, vagy a finnországi svédek esetében, a kisebbségek hasznot hoznak az államnak, ezt kell a többséggel megértetni.