A háromszéki nagygazdák aggályaikat azon a találkozón fogalmazták meg, ahol Herbert Dorfmann az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának tagja a Közös Agrárpolitika várható változásait ismertette.

Becsek László háromszéki nagygazda rámutatott: aggasztja őket, hogy a következő hét éves költségvetési ciklusban 60-100 ezer eurós felső határértéket szabnának meg az agrártámogatások kifizetésében. „Arra törekedtünk, hogy összeszedjük a földeket, a mi térségünkben egy gazdaságos farm legalább 100-150 hektáros. Az életképes mezőgazdasági cégek területe meghaladja a száz hektárt. Ha korlátozzák a támogatásokat, szétrobbantják a gazdaságokat”- fogalmazta meg aggályait a gazda.

 

Herbert Dorfmann dél-tiroli EP képviselő Háromszéken | Fotó: Kocsis B János

 

Herbert Dorfmann a dél-tiroli németek európai parlamenti képviselője a Sepsiszentgyörgyön szervezett találkozón a nagygazdák megnyugtatására kifejtette, ha egy farm esetében 60 ezer euróra korlátozzák a területalapú támogatást, ezen felül a munkaerő-költséget is el lehet majd számolni.

Könczei Csaba, a Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott: Székelyföldön néhány száz hektárt művelnek a nagygazdák, ám ez kicsinek számít a dél-romániai több ezer, sőt több tízezer hektáros óriásfarmokhoz képest, melyek évi többmillió eurós támogatást hívnak le. Szerinte a feltörekvő gazdaságokat kell támogatni, hogy érjenek el egy hatékonysági szintet, érje meg nekik is mezőgazdasággal foglalkozni, ne vándoroljanak el vidékről.