Különböző országok nagykövetségeit tájékoztatja Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő a székelység autonómiaköveteléseiről. Sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a nyár folyamán levélben fordult több ország romániai külképviseletéhez, személyes találkozót kérve, hogy tájékoztassa őket a székelység, a romániai magyarság követeléseiről, valamint arról, hogy a tavaly decemberben benyújtott autonómiatervezetét a parlamentben elutasították.

Kulcsár Terza József RMDSZ képviselő, az MPP háromszéki elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Eddig Marco Giungi bukaresti olasz nagykövettel, Valerij Kuzmin orosz nagykövettel, valamint Németország nagykövetségének politikai szakértőjével Kai Henninggel, és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének politikai szakértőjével Darrin Kowitz-al találkozott. A politikus elmondta, a brit, a francia és a lengyel külképviseletek vezetőivel is egyeztetni fog.

Kifejtette, az eddigi megbeszélésekből arra a következtetésre jutott, hogy a diplomatákat érdekli Székelyföld, az erdélyi magyarok helyzete, reális képet szeretnének látni. Kulcsár Terza József megpróbálta világossá tenni, hogy a területi autonómia nem jár határmódosítással. Arra kérte a nagykövetségek vezetőit, diplomáciai úton szólítsák fel Romániát, hogy kezdje el a tárgyalásokat a székelység képviselőivel az autonómia-követelésekről.