A “hivatásos feljelentő” Dan Tanasă porcióra méri a román zászlókat: ezúttal azért tett panaszt mert Sepsiszentgyörgyön, december 1-én nem volt annyi román zászló, mint ahány magyar lobogó volt március 15-én.  

A Dan Tanasă által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel ugyanúgy a várost december elsejére, a román nemzeti ünnepre, mint ahogy március 15-re a magyar nemzeti ünnepre tette.

Román zászlók a sepsiszentgyörgyi villanyoszlopokon
Román zászlók a sepsiszentgyörgyi villanyoszlopokon | Fotó: Kovács Zsolt

A feljelentésről Dan Tanasă a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be a személyes blogján kedden. Tanasă emlékeztetett, hogy a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re.

A polgármester azonban – állítása szerint – “tüntetőlegesen megtagadta”, hogy Románia zászlaját ugyanazokra a helyekre, ugyanolyan méretben tegye ki. “Nyilvánvaló, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere e gesztusával meggyalázta a nagy egyesülés centenáriumát, és tettének alapja az elöljáró középkori, sovén, retrográd mentalitása volt” – állítja a feljelentő.

Dan Tanasă
Dan Tanasa a “hivatásos feljelentő” | Fotó: Kovács Zsolt

Mint ismert március 15-én Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen kitűzött széles magyar nemzeti színű szalagok miatt tetemes bírságot rótt ki Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa az elöljárók ellen. A polgármesterek a bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítését. A perek folyamatban vannak.

Dan Tanasat hivatásos feljelentőként emlegeti az erdélyi magyar sajtó. Ő és az általa alapított ADEC az elmúlt négy évben több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok és közintézmények ellen székely és magyar szimbólumok használata, illetve magyar feliratozás miatt. A perek többségét megnyerte.