Az ingatlan és telekadókat a kormány által közölt 1,3 százalékos inflációs rátával növelte az önkormányzat. Akik az első határidőig befizetik az egész éves adót, 9 százalékos kedvezménybe részesülnek, azok a nyugdíjasok, akik jövedelme kisebb mint a nettó minimálbér 50 százalékos kedvezményt kapnak, és továbbra is fenntartják az elhanyagolt homlokzatok esetén kiróható legtöbb 500 százalékos hanyagadót, részletezte Sztakics Éva alpolgármester.

Sepsiszentgyörgyi “tükörpalota” a városi adóhivatal székháza | Fotó: Kovács Zsolt

Bálint József az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője szerint Sepsiszentgyörgyön túl magas ingatlanadóval sújtják a vállalkozókat, e tekintetben országos első helyen áll a város. Sztakics Éva hangsúlyozta: ez csak részigazság, mert a helyi vállalkozók visszapályázhatják az adójuk 33 százalékát és sokan élnek is a lehetőséggel. A betelepedő vállalkozásoknak pedig az ipari parkot ajánlják, ott teljes adómentességet élvezhetnek.

Sepsiszentgyörgyi tanácsülés | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgyön jövő évben 75 százalékos adókedvezményben részesülnek a hibrid autók tulajdonosai, sőt a parkolásért sem kell fizessenek. Első lépésben teljes adómentességet javasoltak, aztán a testület mégis a 75 százalékos kedvezmény mellett döntött, hogy ilyen módon megkülönböztessék a a hibrid és az elektromos autókat. Sztakics Éva alpolgármester elmondta, az elektromos autók után idén sem kellett adózni, a hibridek tulajdonosai pedig 50 százalékos kedvezménybe részesültek, ezt növelték meg jövőre 75 százalékra.