Hiába a nagy orvosfizetés, nem javul a betegellátás minősége, ha a kórházaknak nincs elég pénzük, hogy több szakembert alkalmazzanak. Országos stratégiára lenne szükség, hogy látványosan javuljon a betegellátás minősége, nem elég a béremelés, szögezte le megkeresésünkre András-Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója arra reagált, hogy Sorina Pintea egészségügyi miniszter felvetette, köteleznék a rezidenseket, hogy néhány évig itthon maradjanak a képzésért cserébe. A miniszter azzal érvel, hogy bár a bérek jelentősen megnőttek, jelenleg egy rezidens átlag havi 5000 lejt keres, mégis sokan fontolgatják, hogy külföldön próbálnak szerencsét, miközben Romániában még mindig legalább 15 ezer orvosra lenne szükség.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a kórházak finanszírozását kellene növelni, hiszen a betegellátás minősége látványosan javulhatna, ha egy szakorvosra kevesebb beteg jut, de ehhez még több orvost, asszisztenst, kisegítő személyzetet kellene alkalmazni, erre pedig a kórházaknak nincs pénzük.