Hamis városi legendák késleltetik a sepsiszentgyörgyi tömbházak homlokzatainak felújítását. A lakókat elriasztják a vélt költségek, mutatott rá Antal Árpád leszögezte: hamisak a lakók nagy összegű hozzájárulásáról szóló híresztelések.

A városháza nem mond le a programról, próbálják meggyőzni a tulajdonosi társulásokat. A polgármester szerint a városkép miatt is szükség van a régi, 70-80-as években épült tömbházak homlokzatának korszerűsítésére. Törvény szerint minden lakónak kötelessége gondoskodni házának homlokzatáról, részben biztonsági, részben esztétikai okokból, ennek próbálnak érvényt szerezni.

Felújított tömbház homlokzat
Felújított tömbház homlokzat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Vargyasi Levente

A jogszabály megengedi, hogy ha a lakásban bejegyzett személyek egy főre eső átlag havi jövedelme alacsonyabb az országos átlagjövedelemnél, kérhetik az önkormányzat segítségét a homlokzat felújítására. A közpénzből ugyanakkor kérésre csak utólag kérhetik a költségek megtérítését.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint Sepsiszentgyörgyön a lakók mintegy 90 százaléka élhet ezzel a lehetőséggel. A városvezetés abban bízik, sikerül meggyőzni a lakókat, és a következő három évben újrafestik legalább a főutak mentén a tömbházak megkopott, szürke homlokzatait, és ezzel színesítik a városképet.