“December elsején nem tudunk ünnepelni”, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Horváth Anna. Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke leszögezte: az RMDSZ vezetői, politikusai tiszteletben tartják a román nemzet ünnepét, a kölcsönös tisztelet jegyében azonban elvárják a többségtől, hogy elfogadja és megértse: december elsején nem tudunk ünnepelni.

Hozzátette, a szövetség választott tisztségviselői az elmúlt évekhez hasonlóan, a helyi sajátosságoknak megfelelően döntenek, hogy részt vesznek vagy sem a december elsejei ünnepségeken.

Horváth Anna
Horváth Anna az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke | Fotó: RMDSZ

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: „Olyan törvény nincs, amelyik szabályozza, hogy hova menjek, hol érezzem jól magam, mit álmodhatok, mikor nevethetek, mikor sírhatok”. A sepsiszentgyörgyi elöljáró hozzátette: vannak írott és íratlan szabályok, ám nincs jogszabály, amely kötelezi az elöljárókat, hogy részt vegyenek egy rendezvényen.

„Várom december 2-át, az Adventet, és hogy legyünk túl december elsején. Úgy érzem a románok is ezt várják, őket is felkészületlenül érte, hogy száz éve megvan ez az ország”– fejtette ki Antal Árpád.

Antal Árpád polgámester | Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere különben már évek óta mondja, hogy csak abban az esetben vesz részt a december 1-ei rendezvényeken, ha ott felszólal. Erre idén már Sebastian Cucu prefektus is reagált mondván, sértés lenne, ha a választott tisztségviselők távol maradnának a december elsejei centenáriumi ünnepségről, de visszautasítja az olyan elöljárók részvételét, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel felszólalásaikkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és annak szimbólumát.

Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor Kovászna Megye tanácsának elnöke ezt sértőnek és diszkriminatívnak minősítette, bocsánatkérésre szólítva fel a prefektust. Rámutatott: “a prefektus úgy képzeli, hogy beállunk az éljenzők közé, és szájkosarat viselünk, nehogy elrontsuk az ünnepüket”.

Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor megkeresésünkre úgy fogalmazott: szerdától szabadságot vesz ki. A héten nem tartózkodik itthon, így nem lesz jelen a centenáriumi ünnepségen.