Sepsiszentgyörgyön nem lehet magyar nyelvű oklevelet kiállítani a Pro Urbe díjasoknak. Alapfokon elfogadta a sepsiszentgyörgyi törvényszék a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Egyesület keresetét, miszerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata csak román nyelven állíthatja ki a Pro Urbe díjasok oklevelét.

Azt a kérést viszont elutasította, hogy a korábban magyar nyelven kiadott okleveleket vonják vissza, és adják ki újra románul. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a magyar kitüntettek magyar nyelvű, a románok pedig román nyelvű oklevelet kaptak.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád polgármester a Sláger Rádió megkeresésére elmondta: a „normalitás” szerint próbálnak dönteni, ez szerint a magyar díjazottak magyar nyelvű, a románok román oklevelet kaptak. Rámutatott, az alapfokú döntést megfellebbezik, hiszen „meredek” a bíróság döntése, hogy ezentúl kizárólag román nyelvű oklevelet állíthatnak ki.

„Erre nem kötelezhet egyetlen bíróság még ebben az országban sem. Legfentebb román és magyar nyelvű okleveleket kapnak a magyarok és a románok is mert erre az alkotmány és a Románia által ratifikált nemzetközi szerződések is lehetőséget biztosítanak. Lehet az zavarta a feljelentőt, hogy a román okleveleken nem volt magyar szöveg”- összegezte ironikusan a polgármester.