A háromszéki magyar elöljárók Románia nemzeti ünnepén való részvételéről szóló nyilatkozatai miatt bocsánatkérésre szólította fel a háromszéki prefektust Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök a csütörtöki „megyeinfón” válaszolt Sebastian Cucu kormánybiztos néhány nappal korábban megfogalmazott nyilatkozatára, miszerint „a sepsiszentgyörgyi centenáriumi ünnepségen nem adnak szót a magyar elöljáróknak és visszautasítják olyanok részvételét, akik viselkedésükkel és felszólalásukkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és szimbólumának tekintett nemzeti ünnepet”.

Tamás Sándor szerint a prefektus gondolatmenete és nyilatkozata egyaránt sértő és diszkriminatív, hiszen ő a törvényesség őre kellene legyen, de különbséget tesz a magyarok és románok között. „Minden rosszban van valami jó, ugyanis a prefektus száz év után kimondta, amit érzékeltettek, hogy a magyar közösséget egyesek megbízhatatlannak tartják. Meghívott egy olyan rendezvényre, amely szervezőbizottságának tagja vagyok, de úgy képzeli el, hogy más elöljárókkal beállunk az éljenzők körébe és közben szájkosarat tesznek, hogy nehogy elrontsuk az ünnepségüket”, mondta a háromszéki tanácselnök.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. | Fotó: Kovács Zsolt

Volt gyermekszobánk, tudunk viselkedni és fogalmazni is. Három perc alatt, románul el tudjuk mondani, hogy mi bánt és mit várunk el Romániától”, mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: egy mondatban is meg tudja ezt fogalmazni, idézve a száz éves gyulafehérvári nyilatkozatot: „Teljes nemzeti szabadságot az összes együtt élő népeknek”. Egy szóban megfogalmazva „tisztelet”, ezt várjuk el a román államtól és képviselőitől.

Ezt nem kaptuk meg az elmúlt években december 1-én, Sepsiszentgyörgyön, amikor hiába hívták fel a szervezők figyelmét, hogy mellőzzék a rendezvény soraiból azokat a más megyéből érkező személyeket, akik azt hangoztatták, hogy „afară cu unguri din țară”, vagy amikor felszólalt egy ortodox pap, aki Ázsiába küldte a magyarokat, mondta Tamás Sándor.

Román nemzeti ünnep Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki tanácselnök szerint a prefektusnak elnézést kellene kérjen a magyar közösségtől. „Szerettünk volna elmenni a rendezvényre, de ha választott képviselőként részt veszünk, akkor joggal várjuk el, hogy három percben legyen lehetőségünk elmondani véleményünket”, mondta Tamás Sándor. Hozzátette: a prefektus megkérdezte tőle, hogy ha felszólalna, mit szeretne mondani és elmondta neki, hogy azt, amit a gyulafehérvári nyilatkozatban szerepel, miszerint „minden nép számára a saját nyelven biztosított oktatás, közigazgatás és ítélkezés az itt élő népekből választottak által. A lakosság számaránya arányában pedig miden nép képviseletet kap a törvényhozó és kormányzati szervezetekben”.

A megyeinfó teljes anyaga itt tekinthető meg:

A Kovászna megyei tanács csütörtöki ülésén egyébként vitát váltott ki az önkormányzat által a centenáriumi ünnepségeknek szánt támogatás. Végül a testület 33.000 lejes finanszírozást szavazott meg a román nemzeti ünnep számára, amit az MPP-s tanácstagok tartózkodása mellett a többi tanácstag megszavazott. Tamás Sándor rámutatott: a december 1-i nemzeti ünnepség sorozat fő finanszírozója a Kovászna megyei tanács és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.