Nem tetszik a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă-nek, hogy a sepsiszentgyörgyi román színház a centenárium alkalmából egy magyar szerző – Székely Csaba – az egyesülés évéről szóló komédiáját viszi színre. A darabot egyébként hiába ajánlotta az Andrei Muresanu színház a Kovászna megyei prefektúrának, hogy vegyék fel a hivatalos centenáriumi ünnepségsorozat programjai közé, azt elutasították.

A Székely Csaba drámaíró által írt és Cristian Ban által rendezett „Nu chiar 1918” című színházi előadást blogján támadta ki Dan Tanasă, aki felháborítónak tartja, hogy a centenárium évében a sepsiszentgyörgyi román társulat nem talált egy román drámaírót és szerinte a magyar szerző komédiája kigúnyolja az egyesülés évét és sérelmezi, hogy az előadás plakátján megjelenik a magyar zászló is.

Dan Tanasă levélben fordult a Andrei Muresanu színházhoz, amelyben arról kért információt, hogy mennyibe kerül a darab színrevitele, mi annak a témája és ki döntötte el, hogy ezt játsszák a nemzeti ünnepen? A sepsiszentgyörgyi román társulat vezetője, Ana Maria Popa a Facebook oldalán is közzétett válaszában rámutat, hogy az előadást a művelődési minisztérium is finanszírozza, a produkció hozzávetőleg 50.000 lejbe kerül.

A színházigazgató hozzáteszi: az előadás a jelenben játszódik egy faluban, ahol eldöntik, hogy bemutatnak egy előadást az egyesülésről, így a darab „színház a színházban”. Ana Maria Popa rámutat: a plakáton szereplő kis magyar zászló a térségben élő magyar kisebbséget jelképezi, ebben nincs semmi sértő vagy felháborító. Az Andrei Muresanu színház igazgatója válaszában azt ajánlotta Dan Tanasă-nek, hogy nézze majd meg az előadást és a tények ismeretében fejtse ki véleményét, a mostani támadása ugyanis minden alapot nélkülöző feltételezéseken alapszik.

Frissítés:

Az előadás szerzője, Székely Csaba a Sláger Rádiónak reagált Dan Tanasă színházi kritikájára:

Dan Tanasă nagyot nőtt a szememben, hiszen az utóbbi időben elkezdett vadul érdeklődni a kortárs színház iránt. Eddig sima magyarellenes feljelentőembernek néztem, de most már látom, hogy komolyan foglalkoztatja a kultúra. Az elmúlt időszakban több bejegyzést is szánt általam írt daraboknak, az ezekből készült előadásoknak, ami nagyon nagy lépés, hiszen a „kultúra” nincs benne az első tíz szóban, ami eszembe szokott jutni Dan Tanasáról. Remélem, hogy ha ideje engedni fogja, el is látogat majd azokra az előadásokra, amelyeket most reklámoz“, nyilatkozta Székely Csaba

Csattanós választ kapott Dan Tanasă a román társulattól is

Tanasă csütörtökön arra panaszkodott, hogy a színház igazgatónőjének férje és a román társulat több tagja védelmébe vette Facebookon Ana Maria Popát és az előadást. Bejegyzése szerint Marius Popa emlékeztette őt arra, hogy politikus (jelöltként indult a választásokon), és egy hiénáéhoz hasonlította a viselkedését.

Ana Maria Popa férje a panaszkodó blogbejegyzéshez írt egy hozzászólást is. Ebben arra szólítja fel Tanasát, hogy tegyen is valamit a közösségért, ha már ennyire foglalkoztatja a sepsiszentgyörgyi románok sorsa. Marius Popa a Nagy-Románia Párt volt elnökéhez, Corneliu Vadim Tudorhoz hasonlította a bloggert, aki semmilyen maradandót nem alkotott ebben az országban, „csak rombolt és üvöltözött mint egy őrült”. „Még egyszer kérdem: mivel segítetted te a sepsiszentgyörgyi közösséget?” – tette fel kérdést a színház igazgatónőjének férje.