Izsák Balázs szerint a székelyek november 18-ra, vasárnapra Sepsiszentgyörgyre tervezett nagygyűlésén súlyt kell adni annak az autonómiaigénynek, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kifejtette: minden embernek éreznie kell Székelyföldön, hogy felelőssége van a közösségével szemben, és azzal tehet a közösségéért, az autonómiaigény valóra váltásáért, hogy évente egy vagy két alkalommal elmegy az SZNT tömegrendezvényeire.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke | Fotó: Kovács Blanka

Izsák Balázs elmondta: az elmúlt napokban tett brüsszeli látogatásán azt tapasztalta, hogy a székely diplomácia a nemzetközi élet részévé vált. Úgy vélte, e közösségnek és e közösségi akaratnak a megmutatására nyílik lehetőség a székely nagygyűlésen. Az SZNT elnöke reményét fejezte ki, hogy nem lesz arctalan a sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlésen összegyűlő tömeg, sokan érkeznek székely népviseletben, székely zászlókkal, és olyan táblákat is hoznak magukkal, amelyeken jelzik, mely településről jöttek.

Izsák Balázs elmondta: egyetértés van a magyar politikai szervezetek között abban, hogy szükség van a hasonló tömegrendezvényekre.