A magyar közösség nem mond le Székelyföld autonómiájáról, mutatott rá az államfőnek és a kormánynak küldött levelében Kulcsár Terza József. A sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő sajtótájékoztatón elmondta: levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, és a román kormány 26 miniszteréhez, amelyben kifejti: a magyar közösség nem mond le Székelyföld autonómiájáról.

A politikus hangsúlyozta, hogy minden alkalmat kihasznál, hogy a román hatalom képviselőit az autonómiatörekvésekről tájékoztassa, hogy „szokják a gondolatot, barátkozzanak vele”. „Ha nem beszélünk folyamatosan az önrendelkezésről, akkor nem tudnak róla, ezért folyamatosan tájékoztatni kell”- szögezte le Kulcsár-Terza József.

Kulcsár Terza József RMDSZ képviselő, az MPP háromszéki elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A levélben emlékezetet, hogy tavaly december 22-én benyújtotta a román parlamentbe az autonómiastatútumot, azt mind a két ház elutasította, de ez nem jelenti azt, hogy erről a törekvésről lemondott a közösség, ezután is minden törvényes és alkotmányos lehetőséget kihasználnak, hogy kivívják Székelyföld területi autonómiáját, és erre a politikus intézményes garanciákat követel.

Kulcsár Terza József arról is beszámol, hogy október 28-án a Székely Nemzeti Tanács felhívására több mint száz településen lobbantak fel az őrtüzek. A sepsiszentgyörgyi politikus ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy vegyen részt Sepsiszentgyörgyön november 18-án a Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésén.