Alapfokon pert vesztett Dan Tanasă, aki a Kovászna városi Művelődési ház falán található plakett felirata miatt tett panaszt. A hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület azért perelte be Kovászna polgármesterét, mert a művelődési ház falán kihelyezett Széchenyi Istvánt ábrázoló – a kézdivásárhelyi Vetró András szobrászművész által készített – bronz dombormű feliratán a román szöveg a magyar alatt van.

Kovászna városi Széchenyi dombormű és a kifogásolt felirat | Fotó: kozterkep.hu

Gyerő József Kovászna polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta: a Kovászna Megyei Törvényszék alapfokon elutasította az beadványt, amely a dombormű eltávolítását kérte. Gyerő József polgármester rámutatott: ha az eredeti magyar idézet a román fordítás alá kerülne, úgy tűnne, mint a „fordítás fordítása”. A polgármester abban bízik, hogy a fellebbviteli bíróság is elfogadja érveit, és ezzel akár precedens is teremthető.

A kovásznai domborművet 2010-ben Halasy-Nagy Endre budapesti kutató adományozta a városnak, azzal a kéréssel, hogy a Kőrösi-Csoma Sándor szobor közelében kapjon helyet. Az önkormányzat két plakettet készíttetett, amelyen magyarul és románul szerepel leírás Széchenyiről, és egy idézet tőle: „Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak”.