Több éves egyeztetés után most van esély, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megszerezze a Román Postától város központjában lévő egykori Hungária szálló épületét. A belváros egyik legértékesebb műemlék épületében postahivatal működik, de a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő ingatlan rontja a városképet, ügyfélfogadásra alkalmatlan és a Román Postának nincs pénze a felújításra.

Antal Árpád polgármester szerint a postatársaság megerősítette költözési hajlandóságát és cserébe elfogadják az önkormányzat által felajánlott „tükörpalotának” nevezett városi adóhivatal épületének egy részét. Mindkét fél egy-egy szakembert bízott meg az ingatlanok felértékelésével és amint azok közös nevezőre jutnak, megtörténhet az épületcsere.

Postahivatal a volt Hungária szálló műemlék épületében | Fotó: Kovács Zsolt

Az ingatlanok cseréje mindkét fél számára előnyös, hiszen az elhanyagolt műemlék épület felújítására a Román Postának nincs pénze, viszont az épület állapota miatt büntetőadót is kell fizetnie az önkormányzatnak és a jelenlegi székhelyen nem tud megfelelő körülményeket biztosítani sem az alkalmazottainak sem az ügyfeleknek. A város tulajdonában lévő „tükörpalotában” viszont korszerű körülmények között tudna tevékenykedni és egyébként korábban, a magánosítás előtt ugyanott működött a központi postahivatal.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat számára azért fontos az 1907-ben épített, volt Hungária szálló épületének megszerzése, mert egyrészt felújíthatja azt, illetve végre megvalósíthatja azt az elképzelést, hogy megnyitja a belső városmagot, ahol sétálóutcákat, ehhez szükséges a műemlék épület belső udvara is.

Sepsiszentgyörgyi “tükörpalota” a városi adóhivatal székháza | Fotó: Kovács Zsolt

 

A városháza által a postának felajánlott „tükörpalota” egy részében jelenleg a városi adóhivatal, illetve az Erdélyi Magyar Művészeti Központ (EMŰK) működik. A művelődési intézményt tervek szerint elköltöztetnék a magyar kormány támogatásából tervezett új kulturális központba. A Tamási Áron színház, a Bod Péter Megyei Könyvtár és az Erdélyi Magyar Művészeti Központ új, korszerű székhelyét a Közművek Rt és a Multitrans szállítási vállalat jelenlegi telephelyeinek helyén építenék, ezeket ugyanis hamarosan a szépmezői Ipari Parkba költöztetik, így nagy hely szabadul fel a város központja közelében.