„Adóparadicsomi állapotot eredményez a hazai vendéglátóipar számára, hogy novembertől 9 százalékról 5 százalékra csökken az áfa ebben az ágazatban. Az intézkedéstől a vendéglátóipari bevételek kifehérítését remélik, és bár a fogyasztók nem számíthatnak árcsökkenésekre, de várhatóan javul a szolgáltatások minősége, mutatott rá érdeklődésünkre Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint őrült kell legyen, aki ilyen kedvező adózási körülmények között is megpróbál feketézni, hiszen az 5 százalékra csökkentett áfa mellett a cégnek, amelynek éves forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, mikrovállalkozásként 1 százalékos forgalmi adót kell befizetnie az államkasszába, továbbá 5 százalékos osztalékadóval kiveheti a cég nyereségét. Mindezt összevetve alacsonyak az adóterhek.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, László Endre szerint Háromszéken kevés a feketén működő szálláshely, hiszen azt nem lehet hosszú távon úgy működtetni, hogy ne tűnjön fel a hatóságoknak. Inkább az a jellemző, hogy a szállásadók nem minden vendéget regisztrálnak.

Kovács István a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Egyesületének elnöke és László Endre a kereskedelmi kamara alelnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: a novembertől életbe lépő kedvezményes adózási rendszer révén nem érdemes feketézni. A szakember szerint nem várható árcsökkenés az ágazatban mivel a csökkentett áfa hatását ki fogja egyenlíteni a tervezett minimálbér emelés. Ugyanakkor az alacsony adóterhek hozzájárulhatnak a minőség növeléséhez.