Jó irányba fejlődik a háromszéki turizmus, idén év végére várhatóan tíz százaléknál nagyobb növekedést ér el az ágazat tavalyhoz képest, mutatott rá László Endre. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta: idén az év első hat hónapjában 47.342 turista kereste fel Kovászna megyét, ez 2360-al több mint a tavalyi év első felében. Hozzátette: jelentős emelkedést mutathat majd az év végi statisztika, hiszen a mostani kimutatásban nincsenek benne a turizmus szempontjából kiemelkedő július-augusztus és szeptember hónapok, továbbá a vakációs utalványok hatása sem jelentkezik az első féléves adatokban.

László Endre a háromszéki kereskedelmi kamara turisztikai osztályának vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

László Endre rámutatott, a közszférában idén kiosztott vakációs jegyek jelentősen hozzájárultak a belföldi turizmus teljesítményéhez. Mint mondta, közösen a Kovászna Megyei Turizmusáért Egyesülettel tájékoztató levelet állítanak össze a szállásadóknak, hogy Háromszéken is minél több helyen fogadják el a vakációs utalványokat. Tamás Sándor tanácselnök szerint a Kovászna megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények összesen 818 alkalmazottja kap vakációs utalványt, jelzések szerint sokan a környékbeli szálláshelyeken váltják be a vouchereket. László Endre szerint egy 300 eurós utalvánnyal két személy egy hétvégét is el tud tölteni például a nemrégiben a legjobb európai családi vállalkozásnak minősített olaszteleki Daniel kastélyszállóban vagy Bálványoson is.

Háromszéken van még helye turisztikai beruházásoknak!

László Endre rámutatott, hogy a Kovászna megyei turizmus tavaly érte el az évi százezres látogató számot, idén pedig tovább növekszik az idelátogatók száma. A szálláshelyek száma jelenleg alacsonyabb mint amennyire az igények szerint szükség lenne, mutatott rá a turisztikai szakember. A szakminisztérium adatai szerint Kovászna megyében 188 hivatalosan bejegyzett szálláshely van összesen 2853 szobával és 6359 ággyal.

Eligazító táblák | Fotó: Vargyasi Levente

A turisztikai beruházások száma növekszik, pályázatok révén bővül a szállás kínálat, mondta László Endre, aki kiemelte, hogy nemrégiben 2 millió eurós beruházásból Sepsiszentgyörgy határában nyitották meg a Panoráma Boutique Hotelt, de újabb szobákkal bővült az olaszteleki Daniel kastély és a zabolai Mikes kastély is, illetve Árkoson a régi vasalók gyűjtéséről elhíresült Bálint Zoltán is megnyitotta a Vasaló nevű kispanziót.

A kereskedelmi kamara alelnöke rámutatott, hogy bár növekedett a Háromszékre érkezett turisták száma, de csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma. Tavaly az év első felében 181.484 vendégéjszakát jelentettek hivatalosan, ez idén az első hat hónapban 174.539-re csökkent. A magyarázat az, hogy Kovászna fürdővárosban kiesett a turisztikai körforgásból a több mint száz szobás Hephaistos szálloda, ahol egy-egy kezelésre érkező vendég átlag 7-8 éjszakát is eltöltött. László Endre rámutatott Kovászna megyében nagyobb a vendégéjszakák száma mint a szomszédos Hargita megyében, mivel a Kovászna városi kezelésekre érkezők viszik fel a statisztikákat.