A nagynevű sepsiszentgyörgyi iskola diákjai kedden a tanintézmény főtér fele néző, emeleti ablakaiba nagy méretű papírlapokra írták fel, hogy „Székely Mikó Kollégium”. A diákok tiltakozását az váltotta ki, hogy egy végleges bírósági ítélet miatt az önkormányzat múlt héten kénytelen volt eltávolítani az iskola bejáratánál lévő „Református Székely Mikó Kollégium” feliratot.

A diákok tiltakozásképpen “visszahelyezték” a Székely Mikó Kollégium magyar feliratot | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk a „Református Székely Mikó Kollégium” felirat miatt a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület tett feljelentést. Bár a bíróság alapfokon elutasította keresetét, a fellebbezést követően a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletében arra kötelezte a sepsiszentgyörgyi városházát, hogy távolítsa el az iskola bejáratánál lévő táblát.

Dan Tanasă miatt kénytelenek voltak levenni a feliratot | Fotó: Sepsiszentgyörgy Városháza

Miután ezt múlt héten megtették, a Mikós diákok válaszul az épület ablakaiba, nagy méretű papírlapokra írták fel az iskola nevét. Antal Árpád polgármester korábban elmondta: jogállamban a bíróság végleges döntését be kell tartani, viszont az eltávolított felirat vissza fog kerülni, és ha zavarta a feljelentőt, hogy csak magyarul volt kiírva, akkor ki fogják írni három vagy négy nyelven.

A diákok tiltakozásképpen “visszahelyezték” a Székely Mikó Kollégium magyar feliratot | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez az ügy a mély állam, illetve a magyarellenes politikum provokációja volt. Hozzátette: szerinte Dan Tanasa nem magányos román jogvédő, hanem a látható és láthatatlan politikai és titkosszolgálati világ szimbóluma. Az elöljáró úgy véli: a nyugati közvélemény ingerküszöbét is kezdi már elérni a magyar közösség elleni provokáció sorozat, egyre többen látják, hogy a román igazságszolgáltatást a magyar közösség jogainak csorbítására használják.