Digitalizálják a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház szolgáltatásait. A háromszékiek hamarosan interneten kérhetnek időpontot orvosaikhoz, ezzel több ezer beteg számára válik egyszerűbbé a sepsiszentgyörgyi járóbetegrendelői (poliklinika) konzultáció, hiszen jelenleg vagy személyesen vagy telefonon kell időpontot kérjenek, magyarázta András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint december 1-től indítják el az online előjegyzést, amelyet a www.spitfog.ro honlapon érhetnek el a páciensek, akik számára a tejesen automatikus rendszer valós időben jelzi az adott orvos szabad időpontjait. Ez a járóbeteg rendelő ügyfélablakánál dolgozók munkáját és a páciensek dolgát is megkönnyíti, hiszen évente mintegy 100.000 konzultációra kell időpontot biztosítani, ezért sokszor alakultak ki sorok, de a telefonos előjegyzés sem volt zökkenőmentes.

Felszámolnák a sorba állást a sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelőben | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint más kórházakhoz képest a sepsiszentgyörgyi online rendszer attól korszerűbb, hogy a betegek és orvosok is valós időben látják ugyanazokat a szabad időpontokat, nem szükséges hozzá háttérben olyan személyre, aki a páciensek bejelentkezéseit időponthoz köti. A eljárást alig néhány percet igényel, amíg a beteg kitölti a kért adatokat, kiválasztja az orvost a rendelőt és a szabad időpontot. A foglalást visszaigazolják de azt le is lehet mondani. A fejlesztővel egyeztetve tervezik, hogy tovább bővítik a rendszert, hogy a beteg egy-két nappal a lefoglalt időpont előtt emlékeztetőt is kapjon, illetve egy listát azokról a dokumentumokról, amiket magával kell vinnie.

A sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelő bejárata | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató hozzátette: az idős betegeknek nehézséget okozhat az online előjegyzési rendszer használata, ezért próbálják bevonni a háromszéki háziorvosokat, hogy ők foglaljanak időpontot a járóbeteg rendelőben a pácienseik számára. András Nagy Róbert rámutatott tudatában vannak, hogy az online előjegyzés plusz feladatot jelent a háziorvosoknak, viszont abban bíznak, hogy ezzel segítenek azoknak az idős betegeknek, akik amúgy nem igazodnak el az interneten.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint még legalább 30 szakorvosra lenne szükség Sepsiszentgyörgyön, hogy a meglévő szolgáltatásaikat fejleszteni tudják és csökkentsék az egyes rendelők terheltségét, hiszen jelenleg néhány naptól egy hónapig terjed a várakozási idő. Új szakemberek alkalmazásával az időpont csúszások is kiküszöbölhetőek lennének, hiszen most előfordul, hogy a járóbeteg rendelőben késnek, mivel az orvosok a kórházból mennek át az ambulanciára, de előfordul, hogy más osztályra hívják őket konzultálni.