Jogállamban a bíróság végleges döntését be kell tartani, ezért levették a Református Székely Mikó Kollégium feliratot a nagynevű sepsiszentgyörgyi iskola bejáratától, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgárestere hozzátette: a feliratot vissza fogják tenni és ha zavarta a feljelentőt, hogy csak magyarul volt kiírva, akkor ki fogják írni három vagy négy nyelven.

A „Református Székely Mikó Kollégium” felírat miatt a Dan Tanasa által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület tett feljelentést. Bár a bíróság alapfokon elutasította keresetét, a fellebbezést követően a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletében arra kötelezte a sepsiszentgyörgyi városházát, hogy távolítsa el az iskola bejáratánál lévő táblát. Ezt megtették, de várhatóan helyébe többnyelvű felirat kerül vissza.

Eltávolították a “Református Székely Mikó Kollégium” feliratot | Fotó: Vörös T. Balázs Facebook oldala

Antal Árpád polgármester szerint az ügy a mély állam, illetve a magyarellenes politikum provokációja. Az elöljáró ismét felhívta a figyelmet, hogy szerinte Dan Tanasa nem magányos román jogvédő, hanem a látható és láthatatlan politikai és titkosszolgálati világ szimbóluma. Hozzátette: ezt a feliratot valóban a városháza tette fel ezzel kívánták jelezni, hogy a tanintézményt a református egyház indította el.

A nyugati közvélemény ingerküszöbét is kezdi már elérni a magyar közösség elleni provokáció sorozat, egyre többen látják, hogy a román igazságszolgáltatást a magyar közösség jogainak csorbítására használják, fejtette ki Antal Árpád, aki szerint többen is azt kérdezték, hogy ilyen helyzetekben, mit tesznek a választottak. „Pontosan azt teszik, amire támogatottságuk van a lakosság részéről. ”- mondta az elöljáró.

Emlékeztetett, hogy amikor a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozásra hívták Erdély népét Sepsiszentgyörgy főterére, akkor nem csak 10-20 ezen kellett volna részt vegyenek, hanem százezren, hiszen ezekkel az ügyekkel a közösség immunrendszerét tesztelik. „Nézhetjük ezt tétlenül, mutogathatunk egymásra, vagy összekaphatjuk magunkat, és mondhatjuk, hogy eddig és nem tovább”- szögezte le Antal Árpád, aki szerint az a kérdés, hogy a közösség képes lesz-e összekapni magát, mert ha nem akkor meglévő jogainkat is visszanyesik.