Érződik a béremelés jótékony hatása az egészségügyben: egyre több az orvos és javul a szolgáltatás minősége, véli Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke szerint a béremeléseknek köszönhetően a rezidens orvosok jönnek és elfoglalják az állásokat a kórházakban, nem mennek külföldre.

Kifejtette: jelenleg egy kezdő orvos nettó bére 7000 lej körül van, míg egy tapasztalt szakorvos fizetése elérheti a 20.000 lejt is, a pótlékokkal, ügyeletekkel együtt. Egyre több az orvos, javul a szolgáltatás minősége, hiszen most már nincsenek rászorulva, hogy a magánrendelőbe rohanjanak, inkább vállalnak több ügyeletet, mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint az elmúlt három évben az asszisztensek fizetése is megháromszorozódott.

Vasile Neagovici úgy tudja, a kórházi alkalmazottak hozzáállása is sokat javult, sok orvos visszautasítja a hálapénzt, hiszen a fizetésből is jól meg lehet már élni. Hozzátette: még mindig vannak, akik éltetik a régi beidegződéseket, elveszik, elvárják a hálapénzt, ezt a betegek is fenntartják, azzal a tévhittel, hogy ha nem adnak borítékot, nem kapnak megfelelő ellátást. A minisztérium agresszív kampányt ígért az egészségügyben a korrupció visszaszorítása érdekében, ám erre végül nem került sor, mondta Vasile Neagovici.