A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb háromszéki vállalkozásokat. A Sepsiszentgyörgy Előpatak fele vezető kijáratánál lévő Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett gálán több mint száz cégvezető kapott okleveleket. A kereskedelmi kamara interneten, a www.iparkamara.ro oldalon tette közzé a Kovászna megyei cégek adatbázisát, benne a legeredményesebb vállalkozások adatait.

A háromszéki Kereskedelmi Kamara által a 2017-es könyvelési mérlegek alapján összeállított rangsor szerint a Sláger Rádiót működtető MediaWork kft. negyedik éve a legeredményesebb rádiós műsorszóró vállalkozás Kovászna megyében. Szerkesztőségünk kiemelten foglalkozik a gazdasági jellegű témákkal. A kereskedelmi kamara idén is díjazta az év háromszéki gazdasági újságíróját, ezt az elismerést a Sláger Rádió szerkesztőjének, Kovács Zsoltnak ítélték oda

Édler András átadja az év háromszéki gazdasági újságírója díjat Kovács Zsolt kollégánknak | Fotó: Bedő Andor

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a Kovászna megyei gazdaság helyzetét elemezve rámutatott, hogy tavaly nőtt a vállalkozói kedv hiszen 233 új céget jegyeztek, így összesen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken. Ezek üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,33 százalékkal nőtt. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ugyanakkor a cégvezetőknek gondot jelent a munkaerőhiány, ugyanis tavaly 832 személlyel kevesebb dolgozott a magánszektorban mint egy évvel korábban. Magyarázata szerint ők vagy az állami szektorban vállaltak állást, amely a béremelések miatt vonzóbbá vált, vagy külföldre vándoroltak, esetleg nyugdíjba mentek.

Édler András elemezése szerint a nagy beruházások hiánya jelentősen visszavetette a Kovászna megyei építkezési vállalatok teljesítményét, hiszen ezek üzleti forgalma az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal csökkent. Abban bíznak, hogy a következő időszakban sikerül befektetőket vonzzani a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi ipari parkokba, így fellendül az építkezési ágazat és új állások is létesülnek. A cégdíjazáson bejelentették, hogy novembertől Miklós Zoltán közgazdász vezeti a szépmezői Ipari Parkot, ezért neki le kell mondania önkormányzati képviselői-, illetve a Sepsi SIC sportklub elnöki tisztségéről is.

Miklós Zoltán a szépmezői Ipari Park vezetője | Fotó: Bedő Andor

A kereskedelmi kamara elnöke arra figyelmeztette a háromszéki vállalkozókat, hogy fel kell készülniük a következő 1015 év várható változásaira. Meglátása szerint a Brassó – Vidombáki nemzetközi repülőtér elindulásával felértékelődhet a térség a befektetők számára, ezért a helyi cégek új partnereket találhatnak szolgáltatásaik-termékeik számára. Ugyanakkor fejlődésüket segíti a magyar kormány készülő Székelyföld-programja, amely révén várhatóan a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, faipar és turizmus területén várhatóak támogatások.

Édler András szerint a globális trendek miatt a következő évtizedben jelentős változások várhatóak, így például átalakulhat az autóipar az önjáró járművek, illetve a „car sharing” szolgáltatások bevezetésével, erre fel kell készüljenek a Kovászna megyében tevékenykedő kormánykerék gyártó, illetve az autók kábelkötegeit gyártó vállalatok. A környezettudatosabb vásárlás népszerűbbé válása miatt az emberek már nem fogják minden szezonban lecserélni ruhatárukat, ez kihívását jelent a háromszéki textilipari gyáraknak is. A kereskedelmi cégeknek és turisztikai ügynökségeknek pedig az egyre inkább elterjedő online kereskedelem, illetve az internetes szállásfoglalók elterjedésével kell szembenézniük, mutatott rá Édler András.