Sepsiszentgyörgyön jövő évben 1,3 százalékkal, azaz az infláció mértékével emelkedik a helyi adó. Sztakics Éva alpolgármester a Sláger Rádiónak elmondta: az önkormányzat nem emeli az ingatlan és terület adókat, viszont a pénzügyminisztérium rendelkezése szerint kiegészítik az infláció mértékével. Erre a törvény kötelezi az önkormányzatokat.

A sepsiszentgyörgyi lakosok, akárcsak idén, az utcájuk A, B, C vagy D jelzésű adózási besorolása alapján fizetik a helyi adókat. Mint ismert Sepsiszentgyörgyön 2016-ban vezették be azt a módszert, hogy az alapján kell kisebb vagy nagyobb adót fizetni, hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra állapota, nem csak az alapján, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól.

Sepsiszentgyörgyi városháza | Fotó: Kovács Zsolt

Az utcák adózási besorolásakor figyelembe veszik az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól, illetve ipari övezettől való távolságot és közbiztonság minőségét. Sztakics Éva szerint az utcák adózási besorolását évente felülvizsgálják, annak függvényében, hogy történtek-e újabb beruházások, de ha tudják, hogy egy adott utcában nagyobb munkálatra fog sor kerülni, ami zavarja az ottlakók kényelmét, akkor abban az évben az utcát egy alacsonyabb adókategóriába sorolják.

Az alpolgármester szerint a jövő évre érvényes adózási rendről és adóövezeti besorolásról szóló tanácshatározatról közvitát szerveztek, az a városháza honlapján tanulmányozható, a lakók október 17-ig fogalmazhatják meg észrevételeiket.