Háromszéken lendületet vett a munkahelyteremtés: sok vállalkozó alkalmazott új munkaerőt a havi 2250 lejes támogatásért cserébe. A Kovászna megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség (AJOFM) vezetője, Kelemen Tibor szerint a júliusban megjelent törvény alapján már 171 munkaszerződést kötöttek a cégek, legtöbb (101) esetben 45 év fölötti személyeket alkalmaztak, mert ez a korosztály mozgósítható legkönnyebben a munkaerőpiacon.

Mint arról beszámoltunk, a munkaadók eddig is kaphattak havi 900 lejes alkalmazási támogatást, de az akut munkaerőhiány miatt ezt az összeget havi 2250 lejre emelték, annak reményében, hogy ez felpörgeti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat. Ez a számítás beigazolódni látszik, hiszen Háromszéken sok vállalkozó már a törvény alkalmazási módszertanának megjelenése előtt elkezdte toborozni jövendőbeli munkatársait, így amint beindult a program, azonnal szerződést is kötöttek velük.

Álláskereső fiatal | Fotó: Kovács Zsolt

Kelemen Tibor szerint az általa vezetett intézmény munkatársai minden kérést tüzetesen elemeztek, hogy kiszűrjék azokat az eseteket, amikor a vállalkozó elbocsátotta alkalmazottját, hogy majd a támogatás reményébe újraalkalmazhassa, vagy pedig azért mond fel valaki egy cégnél, hogy egy másik vállalkozásnál újraalkalmazzák a támogatásért cserébe. A háromszéki munkaügyi szakember szerint a programba bekapcsolódó vállalkozók a túlzott bürokráciára panaszkodnak, mivel havonta vaskos iratcsomót kell leadjanak, hogy megkapják a támogatást. Többek között igazolniuk kell, hogy nincs tartozásuk az állam fele, amit az érintettek azért tartanak igazságtalannak, mert sok esetben az állam tartozik nekik a visszaigényelt áfával, ami miatt ők is késnek az államkasszába való befizetésekkel.

Lapunk érdeklődésére Debreczeni László, sepsiszentgyörgyi adószakértő elmondta: az állami támogatások lehívása valóban bürokratikus, de szerinte „az ingyen pénzért” meg kell dolgozni. Az adószakértő ugyanakkor pontosította: téves az az értelmezés, hogy a havi 2250 lejes állami támogatást a cégnek ugyanekkora mértékű fizetésként ki kellene adnia. A törvény arról rendelkezik, hogy a munkaadó egy évig, havi 2250 lejes támogatást kap, mutatott rá Debreczeni László, akinek értelmezése szerint ebből az összegből a cég adhat 1900 lejes minimálbért is, a különbözetet pedig járulékos költségei fedezésére költheti, de akár azt is megteheti, hogy ha jó szakembert talál, annak például 5000 lejes fizetést biztosítson, vagyis felpótolja az állami támogatást.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt

A havi 2250 lejes támogatást egy évig folyósítja az állam azoknak a munkáltatóknak, akik pályakezdő fiatalokat, tartósan munkanélkülieket, szociális segélyen élőket, gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket, 45 év feletti munkanélkülieket, öt évvel nyugdíj előtt állókat vagy fogyatékkal élőket alkalmaznak, azzal a feltétellel, hogy a támogatási periódust követően még másfél évig fenntartják a munkaviszonyt.