Vállalkozni tanítják az Őrkő negyedi romákat. Bár nem számítanak arra, hogy a tanfolyam végén saját céget alapítanak a résztvevők, ám a tanultak segíthetik őket a mentalitásváltásban, abban, hogy jobban boldoguljanak az ügyintézésben, mondta el a Sláger Rádiónak Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője szerint negyven őrkői romát sikerült bevonni a képzési programba. Mivel többen jelezték, hogy nem tudnak írni-olvasni, ezért inkább a szóbeli tájékoztatásra fektetnek hangsúlyt.

Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

Kelemen Tibor elmondta, több lehetőséget is látnak arra, hogy az őrkőiek bár iskolázatlanok, saját vállalkozást alapítsanak, megalapozva ezzel a saját és a családjuk megélhetését, például foglalkozhatnának paplanvarrással, kisebb karbantartási munkálatokkal, pöcegödör-tisztítással, takarítással, vagy kerti munkákkal.

Kovászna megyében is egyre nagyobb a munkaerő-hiány, ezért fel kell kutatnunk a még mozgósítható erőforrást, szögezte le az igazgató, aki arra számít, hogy a jövőben a munkaadók részéről is sokkal nagyobb lesz a nyitás a romák irányába.

Kelemen Tibor elmondta, a romáknak elmagyarázzák, hogy január elsejétől nehezebb lesz a szociális segély megtartása, hiszen aki visszautasít egy munkahelyet, egy évre elveszíti a támogatást.