A sepsiszentgyörgyi polgármester elleni durva, uszító bejegyzést tett közzé Facebook oldalán egy bukaresti férfi, aki egy ortodox sírkövet készített Antal Árpádnak, amelyen a 2018.07.27-es dátumot írta fel mintha az lenne az elhalálozása időpontja. Facebook bejegyzését azzal a szöveggel tette közzé, hogy „Ma este a munkaidő végeztével, miközben kilépett a polgármesteri hivatalból Antal Árpád polgármestert fejbe ütötte a Románia zászlója mellé kitűzött gyászlobogó. Isten bocsásson meg az ostobának!”

A közösségi oldalon rendkívül aktív Cosmin Răzvan Bîrsan más bejegyzéseket is szentelt annak a román nemzetféltők által sérelmezett esetnek, hogy a román nemzeti himnusz napján gyászlobogó volt kihelyezve a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatára, ugyanakkor Klaus Johannis államfőt is felelősségre vonja, amiért nem tesz semmit Antal Árpád „gazembersége” ellen.

 

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatára azért helyeztek egy gyászlobogót, mert elhunyt a Pro Urbe díjas Mánya Béla, és Sepsiszentgyörgyön bevett szokás, hogy így tisztelegnek a díjazottak emléke előtt. 1997 óta 90 személy kapta meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat Pro Urbe díját, amiért „pénz és taps nélkül” tettek a közösségükért. A díjazottak közül az elmúlt évek során 64-en elhunytak, és minden alkalommal kitűzték a fekete gyászlobogót a városházára, így adták a lakosság tudtára, hogy a közösség egy fontos tagja távozott az élők sorából, magyarázta Antal Árpád. Ezen alkalmak közül három haláleset éppen egy román ünnepnapra esett, így történt legutóbb a román himnusz napján is, amikor a városházára kikerült a fekete lobogó, amit egyesek provokációként értékeltek.

Igazunk tudatában fakadó önbizalommal” fogadom ezeket az uszításokat, mondta a sírköves Facebook bejegyzésre reagálva Antal Árpád, aki szerint a provokátorokat az bosszantja leginkább, ha nyugodtan, mosolyogva reagál az ilyen esetekre, hiszen ez őket minősíti. Hozzátette: a bukaresti férfi közösségi oldalon közzétett bejegyzése miatt nem tesz feljelentést, de kész elmondani véleményét a nyomozó hatóságoknak, ha a jogvédő szolgálatok panaszt tesznek az ügyben.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat várhatóan rendőrségen tesz feljelentést a sírköves uszítás ügyében, mutatott rá Benkő Erika. A jogvédő szolgálat vezetője szerint a montírozott fotó burkolt fenyegetésként is értelmezhető. A Magyarság Megmaradásáért Mozgalom vezetője, Bedő Zoltán szerint a Facebook bejegyzés egyszerre uszítás és kegyeletsértés nemcsak Antal Árpádot, hanem az elhunyt Pro Urbe díjas személy emlékét is sérti.