Kovászna megyében minden harmadik cég tulajdonosa nő, vagy nő áll a vállalkozás élén. Ájgel Ágnes az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke szerint a cégbíróság 2013-2017 közti adataiból kitűnik, hogy a vállalkozók 36-37 százaléka nő.

A háromszéki hölgyek elsősorban a kereskedelemben és turizmusban érdekelt cégeket vezettek, összesen 1868-an, míg a szolgáltatások területén 1320-an vállalkoztak, de több mint félszázan az ipar területén és több mint kétszázan az építkezésben tevékenykedtek cégtulajdonosként, vezetőként.

Vállalkozni tanulnak a háromszéki nők

Ájgel Ágnes szerint első ránézésre jó a női vállalkozók aránya Háromszéken, a statisztikák legalábbis ezt mutatják, de ha egyénenként kezdik megvizsgálni, kiderül, hogy sok a kényszervállalkozó, aki véletlenül sodródott bele a vállalkozói létbe és nagy szüksége van a képzésre, ahol elsajátíthatja a cégvezetés fortélyait.

Ezért több mint 200 hölgynek szerveztek vállalkozásfejlesztési képzést a kereskedelmi kamara Vállalkozz Erdélyben projektje keretében. Édler András a kereskedelmi kamara elnöke a projekt kapcsán kifejtette: a képzés elvégzése és az üzleti tervek sikeres elbírálása után akár 34.200 euró támogatást is nyerhetnek.