Háromszéken mintegy 3000 szarvasmarha tenyésztőnek félmillió eurónyi állattenyésztési támogatást kell visszafizetnie a következő időszakban, hívta fel az érintettek figyelmét György Ervin. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Kovászna megyei igazgató helyettese a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta, levélben küldenek értesítéseket az érintettekhez, amelyeken szerepel, hogy ki, mennyi többlet összeget kapott 2017-ben uniós kiegészítő támogatás jogcímen. A szarvasmarhatartó gazdák ugyan fellebbezhetnek, de a visszafizetési kötelezettség az ország minden szarvasmarhatartóját érinti, mivel az APIA tavaly alulbecsülte az állatállományt amikor leosztotta a rendelkezésre álló pénzkeretet. A gazdáktól beérkező adatokból később kiderült, hogy a keretösszeget országos szinten 20 ezerrel kisebb szarvasmarha-állományra osztották vissza.

Marhacsorda Háromszéken | Fotó: Kovács Zsolt

Az APIA adatai szerint az uniós kiegészítő támogatásban részesült állattartó gazdák a törzskönyvezett fejősteheneik után egyedenként 40,9 euró-, húsmarhák után egyedenként 73,4 euró-, a bivalytehenek után egyedenként 13,74 eurót kell visszafizetni. Mint ismert tavaly a szarvasmarhatartók a fejőstehenek után 442,07 euró támogatást kaptak, de az állománykalkulációs hiba miatt csak 401,18 euró jár nekik egyedenként. A húsmarhákért eredetileg 519,96 euró támogatást fizettek a 446,56 euró helyett, míg a bivalytehenekért a kapott 187,66 euró helyett 173,92 eurós támogatás illeti meg a tenyésztőket. György Ervin érdeklődésünkre elmondta, az érintett gazdák az értesítéstől számított 30 napon belül kamatmentesen visszafizethetik a többlet támogatást, de amennyiben ezt nem tehetik meg, arra is van lehetőség, hogy az idei támogatási előlegből majd levonják az összeget, ez esetben viszont kamatokat is számolnak.

Érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő, fiatal háromszéki szarvasmarhatartó gazda elmondta, hogy amikor értesült a visszafizetési kötelezettségről ő kérte az APIA-t, hogy mihamarabb számítsák ki, hogy mennyivel tartozik, mivel vállalkozása működése szempontjából fontos számára, hogy ne legyen tartozása. Mint kiderült 9000 lejnyi támogatást kell visszafizetnie, amit elmondása szerint 30 napon belül megtesz, hogy ne számítsanak rá kamatot. „Nem találok semmilyen problémát abban, hogy vissza kell fizetnem, hiszen erre az összegre úgy lehet tekinteni, hogy az állam adott nekünk kamatmentes hitelt, amit eddig gazdaságunk érdekében használhattunk”, nyilatkozta a fiatal háromszéki gazda.

Marhacsorda Háromszéken | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: nem lehet panasza a hazai szarvasmarha tartóknak, hiszen az állomány kalkulációs hiba abból származott, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium tavaly arra törekedett, hogy mihamarabb kifizesse a gazdákat. Ezért megbecsülte, hogy mekkora lehet a szarvasmarha állomány és ez alapján osztotta le a rendelkezésére álló összeget. Ha megvárta volna, hogy beérkezzen a valós állatállomány számítás, akkor a gazdák a korábbi évekhez hasonlóan késve kapták volna meg a támogatásokat, magyarázta a háromszéki állattartó gazda, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években történt olyan is, hogy túlbecsülték az állatállományt és eredetileg kevesebb pénzt kaptak a gazdák, amit később kiegészítettek, viszont így az érintettek késve és részletekben jutottak pénzükhöz.