Beigazolódott: alulértékelték a háromszéki érettségizők román dolgozatait a marosvásárhelyi javító központban. A fellebbezések után beigazolódott a háromszéki érettségiző diákok és tanáraik gyanúja, hiszen az óvás következtében hatvan diáknak több mint másfél ponttal nőtt a jegye, de olyan is előfordult, hogy három-négy ponttal kapott jobb értékelést miután Zilahon újra javították a dolgozatokat, mutatott rá Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: jogos volt az elégedetlenség és a fellebbezések eredményének tükrében kimondható: alulértékelték a román dolgozatokat. Ez magyarázható nagy fokú szigorral, de olyan esetek vannak, amikor három és fél, négy jegynyi a különbség, ezeket nehéz magyarázni – mondta el megkeresésünkre Kiss Imre. Hozzátette, amikor 2,6-ról az óvás után 6-osra javítják a jegyet, az mindenképpen mulasztást jelez.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

A főtanfelügyelő szerint az eseteket egyenként kell kivizsgálni, ez már a Maros megyei tanfelügyelőség feladata és ha bebizonyosodik, hogy a tanár tévedett, szankciókra is számíthat. Kiss Imre megérti a diákok csalódottságát, hiszen sokan egy hétig sírtak, mert azt hitték megbuktak románból. Több tanár is elégedetlen volt, hiszen olyan diákok kaptak 2-es, 3-as jegyet a román dolgozatra, akik a többi tantárgyból 9-es feletti értékelést kaptak, a négy év során jól teljesítettek, sőt a román próbaérettségin is 8-9-es osztályzatot kaptak.

Kovászna megyében 209 román dolgozatot óvtak meg, 80 százalék nagyobb jegyet kapott. Megyeszinten az óvások után 5 százalékkal nőtt az átmenési arány 59,5 százalékról 64,2 százalékra.