26 versenyző nevezett be az idei Székely Vágtára. A maksai Óriás Pincetetőn július 13-án, pénteken kezdődő lovas verseny keretében 15-en állnak rajthoz a Székely Vágta futamain, ők a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek. További 11 lovas a Góbé futamon vesz részt.

Várhatóan az eddigi legerősebb futamaira kerül sor, hiszen több Székely Vágta nyertes is galoppozik, és mind arra törekszenek, hogy megismételjék győzelmüket. A versenyzők felének van már valamilyen helyezése a futamokon, a többiek pedig szintén rutinos lovasok, tehát jól ismerik a pályát és azt is tudják, milyen adottságokkal lehet Székely Vágtát nyerni.

Székely Vágta | Fotó: Codra Botond

Az izgalmas futamok borítékolhatók, a jövő hétvégi eseményen dől el, hogy Berde Lóránd vagy Fazakas Géza dupláz-e, esetleg Zsigmond János tripláz. Mellettük galoppoznak majd a szintén helytartók, Bartha Ferenc, László Pál, Ugron Attila és Tóth Barna is. A Góbé futamon is erős a mezőny: Bálint András és Szellő lova, kétszeres győztesek, ismét indulnak, de szintén starthoz áll Dáriusz, aki 2016-ban volt a leggyorsabb ló a futamon. A Székely Vágtán 10 Kovászna megyei és 5 Hargita megyei település lovasa vesz részt, a Góbé-futamon 7 Kovászna megyei és 4 Hargita megyei versenyző indul.

A Székely Vágta jövő pénteken este fél nyolctól egy huszár ügyességi versennyel kezdődik amit kilenc órakor egy éjszakai tüzes show követ az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában. Jövő szombaton 12 órakor szervezik a Székely Vágta ünnepélyes megnyitóját, amikor felvonulnak a versenyzők is. A Góbé futam és a Székely Vágta előfutamai 13 órakor kezdődnek, de számos kiegészítő programot is felvonultatnak, így lesz fogathajtó verseny, honfoglaláskori lovasíjász bemutató majd este 7 órától egy óriási szabadtéri táncházra kerül sor.

Székely Vágta | Fotó: Codra Botond

Jövő vasárnap 12 órakor nemzetközi futamot szerveznek, amelyre több ország nevezett be lovast, ezt követően a délutáni órákban bonyolítják le a Góbé futam és Székely Vágta középfutamait majd a döntőket. Első alkalommal szerveznek Kishuszár vágtát, amelyre 10 és 16 év közötti lovasok neveztek be. Az esemény zárónapján kiegészítő programként lesz díjugratás, bemutatkozik a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola, lesz lovasíjász bemutató. Este 7 órától Pál Attila színművész és vendégei operett estje: majd 19.40-kor Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze lovas színdarab bemutatásával zárul a rendezvény.

Állandó programként szerveznek népművészeti és lovas kézműves vásárt, gyermekfoglalkozásokat, lovagoltatást, lovas témájú képzőművészeti kiállítást, illetve lovas öltözet és viselettörténeti kamarakiállítást. A rendezvény ideje alatt a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi közszállítási vállalatok egésznapos autóbusz járatot biztosítanak a Székely Vágta helyszínére és vissza.