Hetekig riogatta a mikóújfalusiakat a falu határába betelepedett öt medve, a hatóságok minden jóindulat ellenére tehetetlennek bizonyultak, végül a medvék a napokban visszavonultak. Demeter Ferenc Mikóújfalu polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta, egyelőre fellélegeztek, ám a attól tartanak, amint a falu határában levő gyümölcsösben érni kezd a termés, a medvék újra megjelennek.

„Minden lehetséges hivatalos utat bejártunk, ám annyira bonyolult a törvénykezés, hogy gyakorlatilag mindenki tehetetlen”- összegezte a polgármester. Demeter Ferenc hangsúlyozta, minden érintett hivatal a legnagyobb jóindulattal és segítőkészséggel állt a helyzethez, ám a gyakorlatban nem történt semmi. A környezetvédelmi hivatal küldött egy átiratot, hogy a vadásztársaság szervezzen vakhajtást, vagyis fegyverek nélkül, pusztán zajkeltéssel próbálják elűzni a vadakat a településről, ám ez is csak ajánlás, nem kötelező érvényű.

Medve az árkosi községháza előtt | Fotó: árkosi szemtanútól

Ugyanakkor a hajtást bonyolult megszervezni, értesíteni kell a brassói erdővédelmi igazgatóságot, az ő szakembereik gondoskodnak, hogy a medvének ne essen bántódása. Gheorghe Neagu a Kovászna megyei környezetvédelmi igazgatóság vezetője elmondta, a medvék befogása és elszállítása bürokratikus, és sok esetben nem is hatékony, hiszen számtalan esetről tudnak, amikor a vad néhány nap után visszatért a megszokott területére. Amint arról beszámoltunk Árkos faluba pedig egy fiatal hím költözött be, ott is hajtás szervezésével próbálkoznak.