Az elmúlt tíz évben szerethetőbb és élhetőbb lett Sepsiszentgyörgy, amely ideális hely családok számára”, összegzett Antal Árpád polgármester azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen megvonta az elmúlt évtized mérlegét. Az elöljáró ezt annak kapcsán tette, hogy június 20-án, szerdán volt pontosan tíz éve, hogy 32 évesen letette első polgármesteri esküjét. Elmondta, hogy beszámolóját hamarosan közzéteszi a városháza honlapján de ki is nyomtatják és eljuttatják minden sepsiszentgyörgyi családnak.

Egyensúly a közösségépítésben és infrastruktúra fejlesztésben

Antal Árpád szerint minden városban más-más korosztály érzi jól magát, Sepsiszentgyörgyön a gyerekes, fiatal családok tudják jól érezni magukat, figyelembe véve a kulturális, szabadidős és sportolási lehetőségeket. Az önkormányzat azon igyekszik, hogy olyan szolgáltatásokat építsen ki, amely a fiatal családoknak kedvez, és jó irányba haladnak, hogy ez sikerüljön. A polgármester úgy véli Sepsiszentgyörgy nehezen tud megfelelő ajánlatot kínálni a nagyon fiatalok számára, például szórakozóhelyek tekintetében nem áll túl jól a város. Kolozsváron van százezer egyetemista és pezsgőbb az éjszakai élet, ezzel Sepsiszentgyörgy nem tudja felvenni a versenyt. Cél viszont az, hogy az egyetemi évek után, családalapításkor válasszák Sepsiszentgyörgyöt, térjenek vissza a helybéliek és jöjjenek mások is.

Élettel teli főtér | Fotó: Vargyasi Levente

A polgármester megköszönte a városlakók bizalmát és a konstruktív kritikákat is munkájával kapcsolatban és megítélése szerint van fejlődés és alapvetően jó a hangulat a városban, ezt azok érzékelik, akik ritkábban jönnek Sepsiszentgyörgyre, vagy más városból érkeznek. Antal Árpád szerint a város megújult főtere az a hely, ahol a hangulatot le lehet mérni, oda bejönnek a családok a lakónegyedekből is, éppen ezért rendszeresen szerveznek a főtéren szórakoztató, kulturális és sporteseményeket. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat olyan szerepeket is vállal, amelyek nagyobb városokban a magánszféra feladata, ilyen például a mozi, strand és sípálya felújítása és működtetése.

Erzsébet park a nyugalom szigete | Fotó: Vargyasi Levente

Ezek a tevékenységek nem nyereségesek, de ha azt akarjuk, hogy egy 50 ezres városban létezzenek, az önkormányzatnak kell felvállalnia”, mondta Antal Árpád, aki szerint ezek a pénzek sok esetben az infrastruktúra fejlesztésből hiányoznak. „Egyensúlyt akarunk teremteni az infrastruktúra és a közösségépítés között. Érdekel a járda is, de az is, hogy tíz-húsz év múlva ki fog járni ezeken a járdákon”, mondta a polgármester. Hozzátette: folyamatban van a közszállítás teljes felújítása, szeretnék átalakítani az Őrkő roma negyedet, új székházat építenek a színháznak, felújítják a tanintézmények épületeit és műemlék épületeket, illetve van pótolni valójuk a városhoz tartozó Kilyén és Szotyor fejlesztésében is.

Fiatal biciklis a járdán | Fotó: Vargyasi Levente

Egyik kézzel védekeztek, másikkal építettek

Antal Árpád elmondta, büszke arra, hogy az elmúlt tíz évben nem kötöttek kompromisszumot a városfejlesztés rovására, népszerűtlen döntéseket is bevállaltak, ha meg voltak győződve, hogy az jó a városnak, ilyen volt többek között a közművesítés teljes felújítása és kibővítése vagy a főtér kialakítása. Tiszta, rendezett a város, tele van virágokkal, rendezettek a zöldövezetek, amiket a lakók már megszoktak, sok esetben nem veszik már észre. Rámutatott, hogy sokan bírálták, hogy a főtérre nagyobb figyelmet fordítottak mint a lakónegyedekre, holott ez nem igaz mert a pénzek öt-tízszeresét fordították a város széli fejlesztésekre, aszfaltozásra, csatornázásra, közvilágítás felújítására, eltüntették az oszlopokon húzódó kábelrengeteget, épületeket szereztek meg, újítottak fel és építettek (pl. Sepsi Aréna, Vadászati Múzeum, Művész Mozi, sugásfürdői létesítmények, strand, szépmezői Ipari Park), intézményeket alapítottak (Erdélyi Művészeti Központ, Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Design Bank).

Népszerű a Művész Mozi | Fotó: Henning János

Sepsiszentgyörgyön gondot jelent a parkolás, hiszen tíz év alatt megkétszereződött az autók száma, viszont a város területe nem lett nagyobb, mondta Antal Árpád, aki szerint komoly kihívást jelent a parkolási gondok megoldása. Ugyanakkor leszögezte a lakónegyedi parkolók bérbe adása vagy a városközponti parkolóhelyek fizetőssé tétele nem föltétlenül a bevételről szólt, hanem, hogy rendet teremtsenek. „Az a tapasztalat, hogy mindenki támogatja a rendrakást, de csak addig amíg az az általa okozott rendetlenséget nem érinti”, mondta a polgármester.

Eligazító táblák | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád kifejtette: sokan mindent az önkormányzattól várnak el de például munkahelyteremtésben korlátozottak a lehetőségeik, viszont fontos az, hogy az önkormányzat által megépített létesítmények folyamatokat indítanak el. A szépmezői Ipari Park létesítéséről szóló pályázatot még 2010-ben adták le és csak tavaly kapták meg a státust, hét évet kellett várni egy papírra. Az ipari park még gyermekcipőben jár, de folyamatosan növekedik. A polgármester kiemelte, hogy Sepsiszentgyörgy ötvenezres város, de van egy többszörösen országos bajnok Sepsi SIC női kosárlabda csapat és első ligás focicsapat. Ezt egy ember (Diószegi László) álma volt és indította el és a Sepsi OSK sikertörténet lett, ebben sok mindenkinek benne van a munkája és lobbija. A Sepsi Aréna megnyitását követően beindított „Bevezetés a sportba” program révén három évfolyam közel 2000 tanulóját mozgatta meg. Egy évfolyamban 650 körüli diák jár Sepsiszentgyörgyön, holott vannak nagyobb városok, ahol nincs ennyi gyerek egy évfolyamon. Mindez azt jelzi, hogy van a városnak jövője és ezt a profilt szeretnék erősíteni.

Szent György napi hangulat | Fotó: Bereczky Sándor

Az elmúlt tíz évben folyamatos nyomás alatt dolgozunk, egyik kezünkkel védekeztünk, a másikkal építkeztünk, így lesz ez a következő évtizedekben is”, mondta Antal Árpád, aki felidézte, hogy a 80’-as évek betelepítési hulláma azt a célt szolgálta, hogy a városban megváltoztassák az etnikai arányokat. Véleménye szerint a román államhatalom az elmúlt 28 évben sem mondott le erről a szándékáról, a bukaresti látható és láthatatlan elit célja most is az, hogy az erdélyi városokban visszaszorítsa a magyar jelenlétet, véli Antal Árpád.

Felújított Művész Mozi | Fotó: Henning János
Virágba boruló város | Fotó: Vargyasi Levente
Virágültetés | Fotó: Vargyasi Levente
Népszerű az élményfürdővé alakított strand Virágültetés | Fotó: Vargyasi Levente
Népszerű az élményfürdővé alakított strand Virágültetés | Fotó: Vargyasi Levente
Fiatal anyukák a parkban | Fotó: Vargyasi Levente
Zenészek a városi buszjáratokon | Fotó: Henning János
Többszörös bajnok a Sepsi SIC
Székely Légió a Sepsi OSK focimérkőzésen | Fotó: Vargyasi Levente
Felújított “tükörpalota” a városi pénzügy és az Erdélyi Művészeti Központ székhelye | Fotó: Vargyasi Levente
Kalandpark Sugásfürdőn | Fotó: Vargyasi Levente