Öltözködési tanácsot fogalmazott meg a háromszékiek fele Sebastian Cucu. A Kovászna megyei prefektus Románia nemzeti zászlaja napját megelőzően, közleményben arra kéri a háromszéki lakosságot, hogy június 25-én és 26-án, jövő hétfőn és kedden öltözzenek a román trikolór színeibe, azaz piros-sárga-kékbe. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben a prefektus azt is pontosította, hogy a háromszékiek öltözzenek egyszerre mindhárom színbe vagy legalább egyikbe.

A Kovászna megyei prefektúra kétnapos, nagyszabású ünnepséget szervez Románia nemzeti zászlójának napja alkalmával, Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi román katona szobránál. Sebastian Cucu közleménye szerint jövő hétfőn a katonaszobor melletti árbocról levonják a román trikolórt, amelyet elvisznek sepsiszentgyörgyi katonai laktanyába, felvonják és megszentelik a kápolnában. Kedden folytatódik a ceremónia, amikor a román nemzeti zászló ismét visszakerül az Állomás negyedi román katona szobra melletti zászlórúdra. A jövő keddi zászló felvonási ünnepséget a brassói repülős klub által biztosított légi bemutató színesíti.

Román katona szobra Sepsiszentgyörgyön

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi román katona szobra mellett felvont román trikolór három évvel ezelőtt, november 30-án vált híressé, amikor a háborús veteránok helyi vezetője riasztotta a hatóságokat, mert állítása szerint az éjszaka leple alatt eltűnt a román zászló és helyébe székely zászló került. A prefektus állítólag azonnal egy új román zászlóval sietett a helyszínre és visszahelyezte azt. Az eset szépséghibája, hogy a zászlócserének nincs egyetlen szemtanúja sem és erről egyetlen felvételt sem mutattak be. A háromszéki rendőrség nyomozást indított az ügyben, de azt azóta sem zárták le.