A Sepsi Aréna szomszédságában ezen a héten elkezdik a földmunkálatokat az új futballstadion és három edzőpálya megépítéséhez. A közel 40 millió lej értékű sport ingatlan fejlesztést magyarországi forrásokból fedezi a sepsiszentgyörgyi fociklub. Tervek szerint elsőként, még idén nyáron a három edzőpálya – két műfüves és egy természetes gyepes – készül el. Az új sepsiszentgyörgyi stadiont a 21. századi elvárásoknak megfelelően tervezik, így lesz fedett nézőtér, gyepfűtés, esti világítás, öltözők, vendéglátó helyiségek és parkoló.

A 7300 férőhelyesre tervezett korszerű futballstadion munkálatainak az ősz folyamán kezdenek neki, de a kivitelezők becslése szerint jövő nyárig az is megépülhet, így a 2019 – 2020-as bajnoki idényt már az új stadionban kezdheti az élvonalban szereplő Sepsi OSK. Ugyanakkor korosztályos focibajnokságoknak is helyt adhat, hiszen a Sepsi OSK jelenleg mintegy 300 gyermekkel foglalkozik és a hazai foci élvonalában szereplő felnőtt csapat sikereinek köszönhetően egyre több a focizni vágyó fiatal Háromszéken.

Diószegi László a Sepsi OSK főtámogatója az új futballstadion helyén | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi fociklub igazgatója, Csinta Samu nemrég a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta, hogy egy minden igényt kielégítő sportbázis épül, a legmodernebb technikai felszerelésekkel, így, ha egyszer oda jutunk, hogy Európa Ligás mérkőzést kellene játszunk, ez a stadion arra is megfelelő lesz. Összehasonlításképpen, a mostani stadionba szűk 5000 embert tudnak bezsúfolni, de abban bíznak, hogy a Sepsi OSK további első ligás szereplése Székelyföld és Erdély további sportszurkolóit is megmozgatja. Szeretnék rövid időn belül a 7300 férőhelyes stadiont is megtölteni.

A sepsiszentgyörgyi fociklub időközben a jelenlegi otthonát jelentő Szemerja negyedi stadiont próbálja felkészíteni a következő bajnoki idény elvárásainak. Csinta Samu rámutatott: a sportminisztérium tulajdonában lévő sporttelepen eddig is kénytelen-kelletlen több százezer euró léptékű beruházás zajlott, hiszen ahhoz, hogy ténylegesen hazai pályára álljanak, rengeteg mindent kellett korszerűsíteni.

„Az újonc számára egyfajta türelmi idő járt, ez a gyepszőnyeg fűtésére és az éjszakai világításra volt érvényes. Már nem vagyunk újoncok, ezért a következő bajnoki idényre szükséges beruházásokat el kell végeznünk. Ha lehet is variánsokat találni a gyepszőnyeg fűtésére, az éjszakai világítást már nem tudjuk kibekkelni, ezért az állam most a Sepsi OSK finanszírozásában kap egy világító berendezést. Nem tagadjuk, tesszük ezt abban a reményben, hogy a stadion hamarosan a város tulajdonába kerül, és akkor jó helyre kerülnek ezek a pénzek is”, mutatott rá Csinta Samu.

Fülöp István gólöröm | Fotó: Dávid Attila

A nemrég zárult bajnokságon 9. helyen végzett sepsiszentgyörgyi focicsapat játékos kerete jelentős átalakuláson ment át. A változtatásoktól azt várják, hogy a következő bajnoki idényben már kiesési gondok nélküli, erős középcsapattá váljon. A Sepsi OSK már meg is kezdte felkészülését a következő bajnoki idényre. A felkészülés Eugen Neagoe irányításával zajlik, akivel a klub 2020 júniusáig érvényes szerződést kötött. A szakmai stáb egyetlen ponton változott, kapusedzőként Florentin Rădulescu segíti a vezetőedző munkáját.

Változatlanul a Sepsi OSK játékosa Niczuly Roland, Fejér Béla, Ibrahima Tandia, Jure Obšivač, Sato Daisuke, Ionut Ursu, Marko Szimonovszki, Hadnagy Attila, Yasin Hamed, Ousmane Viera és Veress Zsombor. Ezzel szemben szerződést bontottak Marko Jovanovszki kapussal, Albert Dalmau, Benjamin Kuku, Filipe Oliveira, Alejandro Gorrin, Nick Ross, Milovan Petrović, Sebastian Ghinga és Constantin Dima mezőnyjátékosokkal.

Helyükre több játékos is érkezett. Az ötszörös bolgár válogatott Stefan Velev a Slavia Szófiától jött. Megállapodáshoz közeli tárgyalások zajlanak a Temesvári Poli volt középpályásával, Gabriel Vaşvarival és a Juventus korábbi balhátvédjével, Florin Ştefannal. Várhatóan Sepsiszentgyörgyre érkezik a horvát származású középhátvéd, Igor Jovanović. Közeliek az álláspontok a horvát Ivan Čović kapussal is és Sepsiszentgyörgyön játszik a brazil Gabriel Rodrigues de Moura is. Zajlanak a tárgyalások Fülöp Istvánnal is a Sepsi OSK-nál való folytatás ügyében. Két fiatal, az U21-es korosztályhoz tartozó futballista kölcsönbe érkezett Sepsiszentgyörgyre: a korábban a Bukaresti Juventust erősítő baloldali középpályás, Stephan Drăghici, illetve a Kolozsvári CFR játékosa, a csatár Gabriel Dodoi.

A Sepsi OSK június 26-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi stadionban játszik edzőmérkőzést a bajnok Kolozsvári CFR ellen.